“Και η Βουλγαρία πρέπει να απαντήσει στις επιμονές του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης”




Δεκέμβριος 8, 2017. 07:43

Σόφια.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στις πρόσφατες επιμονές του Ερντογάν στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η οποία καθιερώνει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας, διότι το επόμενο πιθανό αίτημα του Τούρκου προέδρου είναι για τη Βουλγαρία, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Φόκους’ επικαλούμενο δηλώσεις του  καθηγητή ιστορίας του πανεπιστημίου Πλάμεν Παβλόφ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα αφορά άμεσα και τη Βουγαρία γιατί  στις δηλώσεις του,  ο Ερντογάν  αναφέρει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν παρέχει λύσεις στα δικαιώματα των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης τους οποίους χαρακτηρίζει ως Τούρκους συμπατριώτες του.


Ο Βούλγαρος ιστορικός αναφερόμενος στους Μουσουλμάνους της Βουλγαρίας τονίζει ότι  σημαντικό μέρος τους είναι Βούλγαροι και όχι Τούρκοι,ακόμη και εκείνοι με καθαρά μουσουλμανική συνείδηση έχουν βουλγαρικό αίμα.


Ο ιστορικός σχολίασε ότι για πρώτη φορά η Τουρκία και προσωπικά ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης.


Ο Παβλόφ σημείωσε ότι η αντιδράσεις της Βουλγαρίας είναι πολύ χαλαρές και αυτό είναι απαράδεκτο.


«Βλέπουμε ότι  ο πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις στις τριμερείς ελληνο-βουλγαρο-τουρκικές σχέσεις και πρέπει να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι προβαίνει σε διασυνοριακές δηλώσεις χωρίς να συμβουλευθεί τη Βουλγαρία. Η συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης αφορά, φυσικά και τη Βουλγαρία».


Ο καθηγητής ιστορίας θα προσθέσει ότι η πρόκληση του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, συμπίπτει απόλυτα με το συνεχιζόμενο φόρουμ υψηλού επιπέδου στη Σόφια για την περιφερειακή ανάπτυξη στα Βαλκάνια.


(Στοιχεία από focus-news.net)
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr