« Η απαγόρευση στους Έλληνες μουσουλμάνους να εκλέξουν μουφτή παραβιάζει τη Λωζάννη» τουρκικό δημοσίευμα




Δεκέμβριος  7, 2017. 18:33

 Η Ελλάδα που εμποδίζει τη μουσουλμανική μειονότητα στην εκλογή της του δικούς τους αρχηγού- Μουφτή, παραβιάζει τα στοιχεία της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημεώνει το τούρκικο δημοσίευμα.




«Πως μπορούμε να πούμε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης υλοποιείται ; Στην περίπτωση αυτή,  η Λωζάννη δεν εφαρμόζεται στην πράξη» δήλωσε ο Ερντογάν ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα σε μια ιστορική  διήμερη επίσκεψη, την πρώτη Τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια.



Τις παρατηρήσεις αυτές τις έκανε  σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.


Το ζήτημα των εκλογών μουφτή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας της Ελλάδας - που επικεντρώνεται στην περιοχή της Δυτικής Θράκης - από το 1991.


Η εκλογή μουφτήδων από μουσουλμάνους στην Ελλάδα καλύφθηκε από τη Συνθήκη της Αθήνας, 1913 μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο ελληνικό νόμο 2345/1920, κοντά στην αυγή της Τουρκικής Δημοκρατίας.


Η Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 εγγυάται επίσης τις θρησκευτικές ελευθερίες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.


Ωστόσο, η Ελλάδα, ακύρωσε τον  ισχύοντα νόμο,   με άλλον ελληνικό νόμο το 1991 και άρχισε να διορίζει η ίδια τον Μουφτή.


Η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης και συγκεκριμένα στις πόλεις Κομοτηνή και Ξάνθη δεν αναγνωρίζουν  τους διορισμένους μουφτήδες και αντ’ αυτών εκλέγουν τους δικούς τους μουφτήδες, αλλά οι τελευταίοι δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος.


Παρά την κατάσταση αυτή οι διορισμένοι μουφτήδες στη Δυτική Θράκη συνεχίζουν να έχουν εξουσία  σε ζητήματα οικογενειών και  κληρονομιάς των εντόπιων μουσουλμάνων.


Η Τουρκία έχει διαμαρτυρηθεί εδώ και καιρό στην Ελλάδα και στην ΕΕ για διακρίσεις σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζει τις ισχύουσες συνθήκες και το δίκαιο της ΕΕ.


Η περιοχή της Δυτικής Θράκης  στην Ελλάδα  έχει περίπου 145 χιλιάδες μουσουλμάνους, σημειώνει το δημοσίευμα, το οποίο, σκοπίμως και προπαγανδιστικά,  το σύνολο των μουσουλμάνων- το δημοσίευμα-  τους χαρακτηρίζει ως Τούρκους.

(Στοιχεία από  την τουρκική ιστοσελίδα   WorldBulletin.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr