Regnum: Το κράτος δικαίου στην Τουρκία έληξε επισήμως…





Δεκέμβριος 30, 2017. 18:40

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Regnum’ αναφέρεται στο νέο διάταγμα που εγκρίθηκε στην Τουρκία, το οποίο έχει την ισχύ νόμου.


Το δημοσίευμα επικαλείται την πύλη ειδήσεων ‘Haber 3’, η οποία αναφέρει ότι οι πολίτες που αντιμετώπισαν τους ‘πραξικοπηματίες’ κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος  της 15ης Ιουλίου του 2016, δικαιώνονται για τις πράξεις τους και επιπλέον τους παρέχεται τη δυνατότητα να αντιδράσουν κατά τον ίδιο τρόπο σε μελλοντικές καταστάσεις,  χωρίς να διωχθούν ποινικά.


Αυτή η πράξη έχει προκαλέσει θυελλώδης αντιδράσεις εμπειρογνωμόνων και δικηγόρων και έχουν αρχίσει σοβαρές διαμάχες.


Σχολιάζοντας σχετικά ο πρώην Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ριζά Τούρμεν  είπε τα  εξής: «Παραιτούμενοι από το κράτος δικαίου επιστρέφουμε  στην πρωτόγονη κατάσταση. Επιστρέφουμε σε ένα καθεστώς στο οποίο ο καθένας μπορεί να σκοτώσει έναν άλλον και θα καλυφθεί από το νόμο, δηλαδή δεν θα διωχθεί».


Η αντιπολίτευση, επίσης, αντέδρασε σκληρά.


Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλισντάρογλου,  χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «ασυλία σε εκείνους που θα κατακρεουργήσουν».


Η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ με τη σειρά της δήλωσε ότι η απόφαση αυτή «είναι η θανατική ποινή της δημοκρατίας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο».


Το «Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα» : «Σκοπός του διατάγματος αυτού είναι η εξάλειψη της συνταγματικής τάξης και η διοίκηση της χώρας με τη βοήθεια διαταγμάτων».


Αντίδραση υπήρξε και από τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ: 

« Υπάρχει ανησυχία για το κράτος δικαίου με το νέο διάταγμα. Πρέπει να αναθεωρηθεί!»


Μία από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις στην Τουρκία η TÜSİAD (Τουρκική Ένωση Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων):  «Αυτό θα βλάψει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».


 Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγόρων της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου:


«Αυτό το διάταγμα  απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή. Είναι εύκολο να ανάψει το φυτίλι του κοινωνικού χάους και βίας, αλλά είναι πολύ δύσκολο να σβήσει».


(Στοιχεία από regnum.ru)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr