Αλβανία: Αντιδράσεις στις δηλώσεις για αναγνώριση της επέκτασης των ελληνικών υδάτων στα 12 μίλια«Δήλωση του Έλληνα υπουργού: Η Αλβανία αναγνώρισε την επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 μίλια»

Ιανουάριος 30, 2018. 18:33

Τίρανα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδωσε συνέντευξη στην ελληνική τηλεόραση όπου μίλησε για τις συνομιλίες με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Είπε ότι στις συνομιλίες με την Αλβανία συζητήθηκε επίσης η συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων. Ο Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αλβανία δέχθηκε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από την ελληνική ακτή, το μέγιστο όριο που επιτρέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Αλβανία αναγνώρισε την επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ελπίζουμε η συμφωνία να υπογραφεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η Αλβανία θα διορθώσει, επίσης τα σχολικά εγχειρίδια», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

 Αντιδράσεις


Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, Πετρίτ Βασίλι, αντέδρασε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά.

Στη σελίδα του στο Facebook, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα , προέβη σε επίθεση προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα ζητώντας την παραίτησή του. Τον κατηγόρησε για ψέματα προς το λαό, τόσο στο θέμα αυτό όσο και στο λεγόμενο ζήτημα των αλβανοτσάμηδων.
 
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον  Ντριτάν Ντιμιράι, πρώην υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας που κατηγόρησε την κυβέρνηση δια αδιαφανείς πρακτικές, καταφέρθηκε και κατά του υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι ότι απέφυγε χθες στην συνέντευξή του στην τηλεόραση να αναφερθεί στο ζήτημα των 12 μιλίων που έγιναν αποδεκτά από την Αλβανία.Ο Έντι ΡάμαΟ πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα απάντησε στις δηλώσεις σχετικά με τη συμφωνία για τη Συμφωνία για τη Θάλασσα με την Ελλάδα.
Τους χαρακτήρισε  τους επικριτές του, ως όψιμους πατριώτες που προσπαθούν να αμαυρώσουν την κυβέρνηση, χωρίς να έχουν δει ακόμη ποια είναι αυτή η συμφωνία την οποία κατακρίνουν. 
Ο ίδιος τόνισε ότι οι συμφωνίες με την Ελλάδα σε θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες επί εβδομήντα χρόνια είναι προς το συμφέρον όλων των Αλβανών.


(Στοιχεία από gazetatema.net, hapur.al, balkanweb.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr