ΥΠΕΞ Αλβανίας: Σύντομα θα καταργηθεί η εμπόλεμος κατάσταση από την Ελλάδα



('Ανοικτό Στούντιο'- Διαπραγματεύσεις Αλβανίας- Ελλάδας)

Ιανουάριος 30, 2018. 17:31

Τίρανα.

Ο υπουργός  Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντιτμίρ Μπουσάτι, δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που έχει προωθηθεί στις συνομιλίες με την Ελλάδα είναι η κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών.



Σε εκπομπή του αλβανικού καναλιού ‘news24’, ο Μπουσάτι δήλωσε ότι η Αλβανία ζήτησε την κατάργηση  της εμπόλεμης κατάστασης με μια ισοδύναμη πράξη του ελληνικού δικαίου. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για αυτήν, αλλά ότι θα γίνει σύντομα.


«Και η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να εμφανισθεί ενώπιον των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να εξηγήσει στο κοινό εξαντλητικά την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης  και στον βαθμό που αυτή έχει προχωρήσει, γιατί θα υπονόμευε την πρόοδο της διαδικασίας αυτής. Όταν κάθεστε στο τραπέζι να συζητήσετε για θέματα που αφορούν  μια περίοδο 70 χρόνων, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα θέματα. Σχετικά με το ζήτημα της εμπόλεμης κατάστασης, κάναμε ένα πολύ θετικό βήμα προς τα εμπρός. Έχουμε την αναγνώριση αυτού του ζητήματος, ως θέμα που μας απασχολεί.


Ο Κοτζιάς το θεώρησε ως  παράλογο απομεινάρι του παρελθόντος. Θα επιδιώξουμε να καταργηθεί με μια ισοδύναμη πράξη του ελληνικού δικαίου», δήλωσε ο Μπουσάτι.


Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει αυτό, με προεδρικό διάταγμα ή θα περάσει από το Κοινοβούλιο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Αλβανία θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί με μια ισοδύναμη πράξη.

«Με μια ισοδύναμη πράξη του ελληνικού εσωτερικού δικαίου. Ο νόμος  να καταργηθεί με πράξη παρόμοια με εκείνη που υιοθετήθηκε. Δεν είναι συμφωνία αυτή. Βρισκόμαστε σε μια ασφαλή πορεία προς την κατάργηση του νόμου του πολέμου από τις ελληνικές αρχές. Δεν μπορώ να σας πω την ημερομηνία που θα γίνει, αλλά αυτή θα γίνει στο εγγύς μέλλον», είπε ο Μπουσάτι.


(Στοιχεία από hapur.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr