Αλβανία: Αντιδράσεις στις δηλώσεις Κοτζιά για το καθεστώς της εμπόλεμης κατάστασης




“Δηλώσεις Κοτζιά για την εμπόλεμη κατάσταση, αντίδραση ιστορικού: αυτή είναι η αλήθεια (ντοκουμέντα)»- .newsbomb.al


Ιανουάριος 3, 2018. 08:28


 Αντιδράσεις υπήρξαν, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο ραδιόφωνο «Ρίαλ Νιουζ» όπου χαρακτήρισε ως ιστορική ανοησία το καθεστώς  εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει επίσημη υποψία ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου.





 «Θέλω να πω εδώ, δημοσίως, ότι στο μέγιστο πρόβλημα που νιώθουμε ότι έχουν οι Αλβανοί ότι δεν έχει καταργηθεί αρκούντως επισήμως το εμπόλεμο, η Ελλάδα ασφαλώς θα ανταποκριθεί και δεν μπορεί να υπάρχει ούτε καν ένα τυπικό κόλλημα, μια τυπική δέσμευση ή μια τυπική υποψία ότι υπάρχει κάποια εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτές είναι ανοησίες ιστορικές και πρέπει να τελειώνουμε»


Οι αντιδράσεις ήταν κυρίως από τον Αλβανοτσάμη ιστορικό Άρμπεν Λάλλα που με δημοσιεύματα  σε πολλές αλβανικές ιστοσελίδες  θεωρεί ως απάτη τις δηλώσεις του Κοτζιά τον οποίο χαρακτηρίζει ως  «κύριο χρήστη του γλυκού διπλωματικού λεξιλογίου».


Ο Λάλλα  δημοσιεύει έγγραφα με τα οποία ισχυρίζεται ότι αποδεικνύουν το αντίθετο. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο στην Αλβανία δύο φορές, το 1940 και το 1966.
Η πρώτη περίπτωση- σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε στις 9 Νοεμβρίου 1940 (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 11/10/1940 του Βασιλείου της Ελλάδας) και τη μονομερή αυτή διακήρυξη της εμπόλεμης κατάστασης την επανέφερε η Ελλάδα το 1966.


Έχουν γίνει περιστασιακές προσπάθειες και από τις δύο χώρες για την κατάργηση αυτού του νόμου, αλλά το κοινοβούλιο της Ελλάδας από τη δεκαετία του 1980 και μετά έχει ψηφίσει ότι η εμπόλεμη κατάσταση υπάρχει.


Η Ελλάδα επιμένει στα σύνορα με τη λεγόμενη Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και οι Αλβανοί δεν καταλαβαίνουν. Το νεκροταφείο των 8 χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών, ο θόρυβος για τη Χιμάρα και τη Κορυτσά θεωρούνται ελληνικές επαρχίες  και  δεν επιλέχθηκαν τυχαία.


Πριν από λίγους μήνες η Ελλάδα αγόρασε ένα αλβανικό κτήριο στην Κορυτσά (πρόκειται για το πρώην αρχηγείο του DP που κάηκε το 1997) όπου κάποτε έζησε ο Έλληνας διανοούμενος, ποιητής, Γιώργος Σεφέρης, και το μεταμόρφωσε σε ιερό προσκύνημα, ότι αυτό το σπίτι δεν είναι των Αλβανών αλλά του Σεφέρη.


Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν Έλληνας διπλωμάτης από το 1936 έως το 1937 στην Κορυτσά και έζησε εκεί. Αλλά η Ελλάδα οικοδομεί μύθους στη Βόρεια Ήπειρο.


Η Ελλάδα έχει κάνει τα σχέδιά της για τα επόμενα 100 χρόνια για να αφομοιωθεί και να προσαρτήσει τη νότια Αλβανία με τα λεγόμενα ιερά προσκυνήματα όπως στις Βουλαράτες, στο Αργυρόκαστρο, στην Πρεμετή, στη Χιμάρα, στην Κορυτσά και τέλος το 2018 με τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό  στα Τίρανα όπου βρίσκεται η έδρα του ελληνικής καταγωγής Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου. Μάλιστα, εδώ και χρόνια τους  χώρους  αυτούς  έχουν επισκεφθεί οργανωμένες ομάδες από το ελληνικό κράτος χαρακτηριζόμενοι ως ιεροί τόποι.


Τα αλβανικά δημοσιεύματα παρουσιάζουν και τα δύο ιστορικά αντίγραφα (επάνω)

Από την ιστοσελίδα 27.al. Ο Αλβανοτσάμης ιστορικός για το θέμα της εμπόλεμης κατάστασης Αλβανίας- Ελλάδας

Σχόλια στα αλβανικό δημοσίευμα


Μια χαρακτηριστική αντίδραση στο δημοσίευμα του Άρμπεν Λάλλα στην Gazeta Tema, στην οποία αναφέρεται ως τίτλος «Ο τουρκαλβανός δεν έχει θέση στη χριστιανική γη…. (και στη συνέχεια): Η ιστορία γράφεται με αίμα και δεν υπάρχει χώρος για επίδειξη των τουρκοτσάμηδων τύπου Llalla…!
 Και αρχίζει το ελληνικό απόσπασμα: 




(Στοιχεία από τις αλβανικές ιστοσελίδες :news-start.info, gazetatema.net, 27.al, newsbomb.al)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr