Ο Ερντογάν απείλησε να καταστρέψει το ‘στρατό που δημιουργούν οι ΗΠΑ στη Συρία’




“Ο Ερντογάν απείλησε να καταστρέψει το ‘στρατό που δημιουργούν οι ΗΠΑ για να προστατεύσουν τα σύνορα της Συρίας”

Ιανουάριος 15, 2018. 21:28


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τη Δευτέρα «να καταστρέψει πριν ακόμη κάνει την εμφάνισή του» ο στρατός που προσπαθεί να δημιουργήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τα σύνορα της βόρειας Συρίας.



«Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε αυτόν τον τρομοκρατικό στρατό, προτού καν εμφανισθεί. Είναι δυνατόν η Τουρκία να έχει άλλο καθήκον, όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων μας», τόνισε ο Ερντογάν.


“Υπεξ Τουρκίας: Τα σχέδια των ΗΠΑ για εκπαίδευση των Κούρδων στη Συρία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας”


Συγχρόνως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η απόφαση της αμερικανικής ηγεσίας με τον  διεθνή συνασπισμό θα συνδράμουν στη δημιουργία και εκπαίδευση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων για την προστασία των συριακών-τουρκικών συνόρων, απειλεί την ακεραιότητα της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας και της Συρίας.


«Η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες του κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG),  που έρχεται σε αντίφαση με τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον κατά τις προηγούμενες δηλώσεις, απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Δεν αποδεχόμαστε παρόμοιες  πρωτοβουλίες. Καταδικάζουμε αυτή τη λανθασμένη απόφαση και θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να εξαλείψει κάθε είδους απειλή» αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ.


Ο αντιπρόεδρος  της Τουρκίας, εξάλλου , ο Μπεκίρ Μοζντάγ, χαρακτήρισε αυτά τα σχέδια των Αμερικανών ως «παιχνίδι με τη φωτιά».


Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαφρόφ επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν συμβάλλει στη διευθέτηση της κρίσης γύρω από τη συριακή πόλη Αφρίν.


Την Κυριακή ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τόμας Μπιλ, που είναι επικεφαλής των δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα προετοιμάζουν τη «συριακή υπηρεσία των συνόρων» και σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η οργάνωση θα περιλαμβάνει περίπου 30 χιλιάδες ένοπλους, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν από τις ΗΠΑ.


(Στοιχεία Tass.ru)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr