Σκόπια: Τηλεοπτική Συζήτηση Πρέσβεων για το Όνομα




Ιανουάριος 31, 2018. 22:18

Σκόπια.

Στην τηλεοπτική εκπομπή του ‘Κανάλ 5’  των Σκοπίων, «Μόνο Αλήθεια» ( Σάμο Βίστινα) οι πρεσβευτές Ρίστο Νικόφσκι  (Σλάβος) και Μουχάμεντ Χαλίλι (Αλβανός),  πιστεύουν ότι μια πιθανή λύση που θα αποδεχόντουσαν τα Σκόπια και η Ελλάδα, ώστε να ξεπερασθεί η διαφωνία του ονόματος, θα πρέπει στη συνέχεια να τεθεί σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφανθεί ο λαός.




Σύμφωνα με τον Νικόφσκι «για εμάς η μόνη λύση θα ήταν η λέξη «Μακεδονία» και σε παρένθεση με μικρά γράμματα η λέξη «Σκόπια», ενώ ο Χαλίλι πιστεύει ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί με μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.


Ο πρέσβης Νικόφσκι ισχυρίσθηκε στην εκπομπή ότι η βάση του προβλήματος είναι η επιθυμία της Ελλάδας να καταστρέψει την «μακεδονική»  ταυτότητα μια για πάντα και σύμφωνα με τον Χαλίλι υπάρχει ελληνική ανησυχία για το ενδεχόμενο ότι οι πρώην εξόριστοι του εμφυλίου πολέμου του 1948,  δεν θα ήταν τυχαίο να ζητήσουν την ιδιοκτησία τους ή αποζημίωση.


Ωστόσο, και οι δύο  αναμένουν στη χώρα να οικοδομήσει μια ευρύτερη εθνική συναίνεση για το θέμα αυτό.

Ο Νικόφσκι  πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει μια ανώτερη διαπραγματευτική ομάδα, ενώ την σκοπιανή την χαρακτήρισε ερασιτεχνική. Ο Χαλίλι δεν συμφώνησε με την παρατήρηση αυτή.


Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι καλό που έχουν γίνει άμεσες επαφές μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο χωρών, ένα γεγονός που έχει  εισάγει μεγαλύτερη δυναμική στη διαδικασία επίλυσης.


(Στοιχεία από kanal5.com.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr