Σκόπια- Καθηγητής Πανεπιστημίου: Προτεραιότητα η ταυτότητα, το όνομα δευτερεύον



 "Φρετσκόσκι: Προτεραιότητα η ταυτότητα, το όνομα δευτερεύον"


Ιανουάριος 30, 2018. 19:24


Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λιούμπομιρ  Φρετσκόσκι αναφερόμενος στις συνομιλίες  που γίνονται από τις κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Ελλάδας, δήλωσε απόψε ότι προτεραιότητά μας είναι η ταυτότητα (του 'Μακεδόνα'), ενώ το όνομα είναι ένα δευτερεύον θέμα και σύμφωνα με τον ίδιο στο πακέτο που προτείνεται έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία. ε


«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα η «μακεδονική», ενώ το όνομα που αν και φαίνεται να είναι το πρώτο ζήτημα, στην πραγματικότητα είναι δευτερεύον.

 Στο παρελθόν ήμασταν Σοσιαλιστές, Ομόσπονδος λαός, (στην Γιουγκοσλαβία),  κατά συνέπεια, ίσως, θα μπορούσαμε να αντέξουμε στο όνομα 'Μακεδονία' να μπει κάποιοι πρόθεμα βόρεια, άνω, νέα κλπ. 

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να καθοριζόμαστε ως 'Μακεδόνες'. Στο σημείο αυτό νομίζω ότι υπάρχει κάποια νευρικότητα στο πακέτο με την Ελλάδα», είπε ο Φρετσκόσκι στην εκπομπή ‘Τοπ Θέμα’ της τηλεόρασης ‘Τέλμα’.


Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο πράγματα είναι ανοικτά για συζήτηση.


«Στο erga omnes υπάρχει μια στάση στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Τι σημαίνει στάση; Μήπως αυτό συνεπάγεται αλλαγή στο Σύνταγμα; Αυτό είναι το ένα ζήτημα.


Erga Omnes στο διεθνές δίκαιο  μέχρι τώρα αναφέρεται στο εξωτερικό, γιατί είναι μια διεθνής συμφωνία, αλλά λένε erga omnes και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας. 
Μπορεί να είναι μια διαπραγματευτική θέση, αλλά ίσως δεν είναι, θα το δούμε», είπε ο Φρετσκόσκι.


  Δύσκολο θέμα ο αλυτρωτισμός

Ερωτηθείς που η Ελλάδα βλέπει αλυτρωτισμό, ο Φρετσκόσκι είπε ότι θα υπάρξει ένα μικρό πρόβλημα που είναι περίπλοκο και ότι το σημείο αυτό δεν είναι σαφές για το πώς θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα ακούγονται αναφορές για αλυτρωτισμό, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τον Τσίπρα.


«Στον Τσίπρα ο αλυτρωτισμός δεν είναι προϋπόθεση και δεν σχετίζεται με το Σύνταγμα ενώ ο Μητσοτάκης συνδέει τον αλυτρωτισμό με το Σύνταγμα.


Λέει, ( ο Μητσοτάκης) ότι ο Τσίπρας δεν έπρεπε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το όνομα, αλλά να επεδίωκε την απομάκρυνση του αλυτρωτισμού και την αλλαγή του Συντάγματος του γειτονικού κράτους.


Πρόβλημα οι "μακεδονικές"- σλαβικές μειονότητες στην περιοχή

Ο Τσίπρας, για τον αλυτρωτισμό εννοεί την απομάκρυνση ορισμένων από τα κύρια αγάλματα στο κέντρο των Σκοπίων, αλλά εάν εννοούν ότι ο αλυτρωτισμός σημαίνει την αλλαγή του άρθρου 49 του Συντάγματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» που αναφέρεται στις (‘μακεδονικές’) μειονότητες, που το έχουμε αλλάξει μία φορά, τότε αυτό είναι ένα πρόβλημα.


 Νομίζω ότι αυτό είναι ένα αδύνατο μας σημείο και υπάρχει  πρόβλημα και δεν πρέπει να ενταχθεί σε αυτήν την ιστορία», είπε ο Φρετσκόσκι.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες αισθάνονται ότι η ενδεχόμενη συμφωνία θα είναι ένα  όνομα  που θα καθορίζει τμήμα της (γεωγραφικής) Μακεδονίας, και αυτό είναι μια κύρια ανησυχία τους και το δεύτερο ότι δεν μπορούν να μοιρασθούν τον πλούτο του πολιτισμού που συνδέεται με το όνομα αυτό.


Στη συζήτηση ήταν και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Βλάντο Ποπόφσκι, ο οποίος  τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η προθυμία των δύο πλευρών να επιλύσουν το όνομα, διότι δεν είναι γνωστό πότε θα επαναληφθεί αυτή η ευκαιρία.


(Στοιχεία από plusinfo.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr