Ρώσοι και Σερβοβόσνιοι απορρίπτουν εικασίες για παραστρατιωτική οργάνωση



«Με τη βοήθεια Ρώσων και Σέρβων ειδικών: Ο Μίλοραντ Ντόντικ  σχηματίζει παραστρατιωτικές μονάδες στη δημοκρατία Σέρπσκα» (zurnal.info)

Ιανουάριος 14, 2018. 20:41


Η προεδρία της Ομοσπονδίας των Σερβοβόσνιων και η Πρεσβεία της Ρωσίας στη Βοσνία, με ξεχωριστές δηλώσεις το Σάββατο απέρριψαν ως «επικίνδυνες» τις αναφορές ότι δημιουργούνται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ και της Μόσχας, παραστρατιωτικές ομάδες Σερβοβόσνιων.



Την Παρασκευή, ο τοπικός ιστότοπος «Zurnal» ανέφερε  ότι μια πολιτοφυλακή που ονομάζεται «Σερβική Τιμή» που έχει εκπαιδευθεί στο κέντρο στη Νις που χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία, είναι στη διαδικασία  δημιουργίας παραστρατιωτικής ομάδας που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των αντιπάλων του Ντόντικ.


Το δημοσίευμα περιελάμβανε μια φωτογραφία που αναφέρονταν στην «Ημέρα της Κρατικής Υπεροχής» στις 9 Ιανουαρίου  2018 στην Μπάνια Λούκα και λέει ότι ένας από τους ηγέτες της ομάδας, Μπόγιαν Στόκοβιτς, είναι  ένας Σέρβος πρώην αλεξιπτωτιστής που εκπαιδεύθηκε στη Μόσχα και του είχε απονεμηθεί μετάλλιο από Ρώσο στρατηγό.


Το δημοσίευμα έρχεται σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας στη Δύση για τις ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων,προκειμένου να επιβραδυνθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.


Την Παρασκευή ο Ντράγκαν Μέκτιτς, υπουργός ασφάλειας της Βοσνίας και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Δημοκρατία Σέρπσκα, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας γνωρίζουν την παρουσία και τις δραστηριότητες της ομάδας.


Η πρεσβεία της Ρωσία στη Βοσνία το Σάββατο απέρριψε την κατηγορία  αυτή χαρακτηρίζοντάς την ως ανόητη και κατασκευασμένη.


Ο Σρέντιαν Πουχάλο, πολιτικός αναλυτής στη Μπάνια Λούκα, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που εμφανίζονται συχνά στη Βοσνία για παραστρατιωτικές μονάδες  είναι εικασίες χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις».


( Στοιχεία από zurnal.info, balkaninsight.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr