Σκόπια: Η θέση της κυβέρνησης σε σχέση με την άρνηση του Ιβάνοφ για τις γλώσσες




Ιανουάριος 18, 2018. 21:05

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ να μην εγκρίνει το νόμο για τη χρήση των γλωσσών.
«Θέλουμε να επισημάνουμε εκ νέου ότι  όλα τα στοιχεία του νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών, είναι σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος», γράφει η κυβερνητική ανακοίνωση


Με αυτόν τον νόμο, προωθήσαμε τη χρήση των γλωσσών όλων των εθνοτικών κοινοτήτων στη χώρα. Ο λόγος για τη σύνταξη  αυτού του νόμου είναι να φροντίσει για όλους τους πολίτες, με τους οποίους χτίζουμε μια κοινωνία ισότητας για όλους», συνεχίζει η ανακοίνωση  η οποία σημειώνει ότι η πολιτική του Ζόραν Ζάεφ παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση του χτισίματος της χώρας  σε όλους όσους ζουν σε αυτήν: (ψευδο)«Μακεδόνες»- Σλάβους, Αλβανούς, Τούρκους, Σέρβους, Βλάχους, Ρομά, Βόσνιους, ενώ οι πολιτικές χρήσης των γλωσσών θα αντικατοπτρίζονται ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών από όλες τις εθνοτικές κοινότητες της χώρας.


Ο Ιβάνοφ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα υπογράψει τον νόμο για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Πλασίου της Οχρίδας, με την αιτιολογία ότι εγκρίθηκε χωρίς δημόσια συζήτηση, χωρίς να συμβουλευτούν εμπειρογνώμονες και χωρίς οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χωρίς την αντιπολίτευση που δεν ήταν στην αίθουσα.


Η έγκριση του νόμου αυτού, σύμφωνα με τον πρόεδρο που προτάθηκε για τη θέση που κατέχει από το VMRO-DPMNE,  στοχεύει στην εξυπηρέτηση ορισμένων κομμάτων.


Η στάση του δεν ήταν απροσδόκητη για τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, που διευκρίνισε νωρίτερα ότι η απόφαση του Ιβάνοφ δεν είναι μείζον πρόβλημα, εφόσον υπάρχει η βούληση των κοινοβουλευτικών κομμάτων που αναμένεται να τον ξαναψηφίσουν και αυτή τη φορά ο Ιβάνοφ, βάσει του συντάγματος, υποχρεούται να τον υπογράψει.


( Στοιχεία από rtsh.al- ραδιοτηλεόραση Αλβανίας)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr