Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

Ο Ερντογάν επιθυμεί αμοιβαιότητα και επισκευή των τζαμιών στη Βουλγαρία
Ιανουάριος 7, 2018. 19:43

Κωνσταντινούπολη.

«Η Βουλγαρία σήμερα προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το άνοιγμα της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου, είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τη διεθνή κοινότητα.

Το γεγονός αυτό δείχνει πραγματικά ότι οι διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί ζουν μαζί σε αυτήν την πόλη και άλλη μια φορά το δείχνουμε σε ολόκληρο τον κόσμο».Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην παρουσία του στο βουλγαρικό ορθόδοξο ναό του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη, γνωστή ως ‘σιδερένια εκκλησία’.

Συνέχισε ο Ερντογάν: 

Αυτή η εκκλησία χρονολογείται από το 1898 και επί 120 χρόνια λειτουργεί,, είναι ο ναός της βουλγαρικής κοινότητας, αλλά συμβάλει και στην ομορφιά και τον πλούτο της Κωνσταντινούπολης.

Με τους Βούλγαρους φίλους μας κάναμε την αποκατάσταση της Σιδηρούς  Εκκλησίας  και με αυτή τη συνεργασία ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία στη Βουλγαρία.

Υπάρχει μόνο ένα τζαμί στη Σόφια ανοικτό για την εξυπηρέτηση των πιστών. Θα ήταν ευχάριστο να βρούμε τρόπο για την αποκατάσταση αυτή», δήλωσε ο Ερντογάν.


Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια έχει αποκαταστήσει πάνω από 5.000 μνημεία και τζαμιά της οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.


«Είστε ελεύθεροι να εκπληρώσετε τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις και θα σας προστατεύσουμε σε αυτό, άλλωστε αυτή ήταν και η κατανόηση που έδειχναν οι πρόγονοί μας.

Έχουμε τζαμιά, εκκλησίες, συναγωγές, όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά σε διάφορα μέρη της χώρας μας. Οι πρόγονοί μας έδειξαν ευαισθησία στην ανεκτικότητα και την αναγνώριση των θρησκευτικών πεποιθήσεων, υπάρχουν φιρμάνια από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Βοσνία που το επιβεβαιώνουν αυτό», είπε- σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.


(Στοιχεία από bgnes.com )
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr


1 σχόλιο:

Nikolaos είπε...

Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία τῆς Βουλγαρίας εἶναι ἡ πρωτότοκος Θυγάτηρ τῆς Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως ἀπό τοῦ Θ΄ αἰ. Ἀπό τοῦ ἔτους 1945 εἶναι Αὐτοκέφαλος Ἀδελφή Ἐκκλησία καί τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ἀνεγνώρισεν εἰς αὐτήν ἀπό τῆς 27ης Ἰουλίου 1961 τήν Πατριαρχικήν ἀξίαν καί περιωπήν.

Στη φωτό (αυτής που κυκλοφορεί) με το κόψιμο της κορδέλας, βλέπουμε το 7ο Ψαλίδι της Μητρός Εκκλησίας aka İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, εντελώς... «παραγκωνισμένο» εκεί στα δεξιά και πίσω από τον... Mufti of Istanbul Prof. Dr. Rahmi Yaran· πάλε καλά (pekala!), αφού στις περισσότερες ίδιες φωτό που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο... έχει πέσει το «7ο Ψαλίδι της Εξαφανίσεως»... χαχαχα! Ωραία Κορέα, παιδιάαα!!!