Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Διαμαρτυρία Αλβανοτσάμηδων στο ΥΠΕΞ Αλβανίας για τα ελληνικά νεκροταφεία: Τα παιδιά τους θα λένε ότι εδώ είναι Ελλάδα

«Συμφωνία για τα ελληνικά κοιμητήρια: Η κοινότητα Cham διαμαρτύρεται μπροστά στο Υπουργείο Εξωτερικών:Ντροπή στο αλβανικό κράτος», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος από την 'pamfleti.com'


Ιανουάριος 23, 2018. 19:23

Τίρανα.

Διαμαρτυρία  διοργανώθηκε μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας από ενώσεις των Αλβανοτσάμηδων που ζητούσαν αμοιβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.


Στη διαδήλωση πρωτοστάτησε ο επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων – PDIU,  Σφετίμ Ιντρίζι, που αναφέρθηκε στους Αλβανοτσάμηδες που σκοτώθηκαν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με τον ίδιο,  η δημιουργία ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων στη νότιο Αλβανία αποτελεί απειλή για την αλβανική επικράτεια και την κυριαρχία της χώρας.


«Ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες έχουν έρθει ως κατακτητές στην Αλβανία και σήμερα θα γίνουν ιστορικά νεκροταφεία και  αυτά θα γίνουν με επίσημες τελετές. 


Αναφερόμαστε στα λόγια του πρώην προέδρου της Ελλάδας, Κάρολου Παπούλια που είχε δηλώσει ότι «αυτοί οι στρατιώτες που έχουν πέσει εδώ, πολέμησαν για την πατρίδα τους».


«Όταν εμείς δεν θα είμαστε σε αυτόν τον κόσμο, τα εγγόνια τους (των Ελλήνων)  θα λένε ότι  οι πρόγονοί μας έχουν πέσει σε αυτήν τη γη μας, τη Βόρειο Ήπειρο».


Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη ότι καταφέρθηκε  και κατά της κυβέρνησης του Έντι Ράμα λέγοντας ότι αναγνωρίζει στη χώρα εννέα μειονότητες, ενώ δεν έχει κάνει τίποτε για τα δικαιώματα των Αλβανοτσάμηδων.


Ζήτησε ακόμη  να γίνουν τάφοι στην Ελλάδα  για το  Αλβανοτσάμικο τάγμα του Αλί Ντεμί ως αμοιβαιότητα για τα ελληνικά στρατιωτικά κοιμητήρια στη νότια Αλβανία.


Οι συγκεντρωθέντες άναψαν κεριά σε ένδειξη τιμής προς τους νεκρούς Αλβανοτσάμηδες. 


(Στοιχεία από news-start.info, pamfleti.com, tetovapress.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr