Σκόπια: Η καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας προοιωνίζει αλλαγή ονόματος και ταυτότητας






«Γκρέτσεβα: Ο νόμος για τις γλώσσες είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή του ονόματος και της ταυτότητας»


Ιανουάριος 14, 2018. 22:02

Σκόπια.

Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών (που επισημοποιεί την αλβανική γλώσσα) πρέπει να καταργηθεί και όχι να τροποποιηθεί, διότι εάν εφαρμοσθεί,  η χώρα μας θα χάσει τη «μακεδονική» ταυτότητα, προειδοποιεί η Σόλζα  Γκρέσεβα, πρώην βουλευτής.


Η Γκρέσεβα λέει ότι οι εκπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο δεν πρέπει να υποστηρίζουν ένα νόμο που καταστρέφει την κυριαρχία της χώρας και ταπεινώνει το «μακεδονικό» λαό. 

Αυτός ο νόμος είναι ένα πολιτικό βήμα για τη διατήρηση της εξουσίας και όχι μια πραγματική ανάγκη, επειδή η Αλβανοί έχουν απολαύσει μέχρι σήμερα όλα τα γλωσσικά δικαιώματα.


Σύμφωνα με την Γκρέσεβα, η κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, αλλά η αντιπολίτευση δεν πρέπει να σιωπά. Η υιοθέτηση ενός νόμου για την επίσημη εκπροσώπηση της αλβανικής γλώσσας θεωρεί ότι είναι μια εισαγωγή στην αλλαγή του ονόματος και της ταυτότητας, αλλά και ο λαός πρέπει να υπερασπισθεί τα κρατικά συμφέροντα και να διαμορφώσει μια εθνική συναίνεση για το θέμα αυτό.


Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών προκάλεσε οδυνηρές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα.  Υπήρξαν σοβαρές επικρίσεις από συνταγματικούς  εμπειρογνώμονες και καθηγητές πανεπιστημίων. 

Όλοι ζητούν την άμεση απόσυρση του νόμου με τον οποίο η αλβανική γίνεται η δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους.


Την Πέμπτη τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για την ανακοίνωση του προέδρου Ιβάνοφ εάν θα υπογράψει αυτή την κοινοβουλευτική απόφαση.


Εάν ο αρχηγός του κράτους ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας, ο νόμος θα επιστρέψει πάλι στους βουλευτές.


Στη δεύτερη ψηφοφορία, εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, ο Ιβάνοφ θα πρέπει να υπογράψει το διάταγμα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο.


Δέσποινα Τοντορόφσκα- Деспина Тодоровска
-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr