Σέρβος Επίσκοπος: Η βουλγαρική εκκλησία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τη βουλγαρική κυβέρνηση για την εκκλησία των Σκοπίων
«Ειρηναίος:Η βουλγαρική εκκλησία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ‘μακεδονική’ εκκλησία λόγω πολιτικών πιέσεων»

Ιανουάριος 24, 2018. 09:10

Ο επικεφαλής της (σερβικής) μητρόπολης Μπάτσκι,  Ειρηναίος Μπούλοβιτς, ισχυρίσθηκε ότι η Βουλγαρική Εκκλησία δέχθηκε να εισέλθει στη διαδικασία αναγνώρισης της λεγόμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» των Σκοπίων, έπειτα από ισχυρές πιέσεις από την κυβέρνηση της Σόφιας αλλά και από τη διεθνή κοινότητα.Στην τελευταία συνέντευξή του λέει ότι όλοι οι Βούλγαροι ηγέτες δεν συμφωνούν με την ιδέα της έναρξης συνομιλιών της βουλγαρικής εκκλησίας με την εκκλησία των Σκοπίων.


Ο Βούλοβιτς υποστηρίζει  ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του εκκλησιαστικού ζητήματος της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, παρά μόνο με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Για τον ίδιο, η ιδέα της «Μακεδονικής» Εκκλησίας των Σκοπίων να ξεκινήσει συνομιλίες με την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι μια παιδική και ανόητη απόφαση, αντί να περιμένει την επίλυση της διαμάχης της με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Από τη άλλη πλευρά, ο Βούλγαρος Πατριάρχης, Νεόφυτος, πριν από δύο ημέρες δήλωσε ότι υπήρξε συναίνεση για το ζήτημα  του μέλλοντος της εκκλησίας των Σκοπίων. Η βουλγαρική κυβέρνηση συνεδρίασε την περασμένη  Τετάρτη, αλλά δεν υπήρξαν  λεπτομέρειες εάν συζήτησαν για τις σχέσεις με τη σχισματική  Εκκλησία των Σκοπίων.


Σύμφωνα με ανεπίσημες ανακοινώσεις αναμένεται σήμερα ένας ακόμη γύρος συνομιλιών μεταξύ των επιτροπών των Εκκλησιών των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.


( Στοιχεία από sitel.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr