«Ο Τσίπρας συμφωνεί τα Σκόπια να ενταχθούν στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου»



«Ο Τσίπρας συμφωνεί με την ‘Μακεδονία’ να εισέλθει στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου», γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων

Ιανουάριος 24, 2018. 21:14

Σκόπια.

Θα περάσουμε στη δεύτερη φάση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ και η χώρα μας  είναι  να ενταχθεί στην Πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίου.


Αυτό αποτέλεσε μέρος των συνομιλιών στη σημερινή συνάντηση των πρωθυπουργών των Σκοπίων και της Ελλάδας στο Νταβός, για την οποία υπάρχει η συναίνεση  του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



Η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου του 2004, αποτελεί το πλαίσιο για την εφαρμογή της συμβατικής σχέσης μέχρι την προσχώρηση του κράτους των Σκοπίων στην ΕΕ και είναι η υψηλότερη μορφή της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των Σκοπίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η συμφωνία εισήχθη στο δέκατο τέταρτο έτος της εφαρμογής της. Τα Σκόπια εξακολουθούν να τηρούν πλήρως τις διατάξεις της. Δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή, εκτός από την αρχή της λεγόμενης δεύτερης φάσης, που εκκρεμεί η έγκριση του Συμβουλίου  της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2009.


Πέρα από αυτήν τη συμφωνία, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες ( σημειώνει το σλαβικό κείμενο) ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρα μας να ενταχθεί  στην Πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίου.


Ως μέλος αυτής της πρωτοβουλίας  η (ψευδο) «Μακεδονία» (σημ. με ποιο όνομα θα ενταχθούν τα Σκόπια;) θα έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία με άλλα κράτη, τα οποία είναι σημαντικά ως εταίροι της διεθνούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και διεθνούς πολιτικής (Ιταλία, Ελλάδα, και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας).


Μέσω της συμμετοχής στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, τα Σκόπια θα έχουν την ευκαιρία σε ένα άλλο περιφερειακό φόρουμ να διεκδικήσουν τη διεθνή  πολιτική τους θέση και να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική θέση τους σχετικά με τις προτεραιότητες της διεθνούς συνεργασίας με ΕΕ, ΝΑΤΟ και την προώθηση συνεργασίας καλής γειτονίας  (ιδίως με Ελλάδα, ως απόδειξη της συνέχισης της διαδικασίας προσέγγισης που ξεκίνησε).


(Στοιχεία από plusinfo.mk)


--

Σημείωση: 
Η Πρωτοβουλία Αδριατικής –Ιονίου (AII) είναι μια περιφερειακή συνεργασία χωρών παράκτιων της Αδριατικής και του Ιονίου. Πρόκειται για τις οκτώ χώρες: Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο. Η προεδρία  της πρωτοβουλίας αυτής είναι ετήσια εκ περιτροπής. Η Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου (ΑΙΙ) έχει άτυπο χαρακτήρα και δεν διαθέτει καθεστώς διεθνούς οργανισμού.


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr