Αθήνα: Υπό την αιγίδα των Παμμακεδονικών Ενώσεων το Συλλαλητήριο





Tου Θοδωρή Ασβεστόπουλου…
Υπό την οργάνωση των Παμμακεδονικών Ενώσεων Ελλάδας, Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας θα διεξαχθεί τελικά το συλλαλητήριο της Αθήνας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το οποίο έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 2 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.
 
Την εβδομάδα που ακολούθησε το πολυπληθές συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, επικράτησε σύγχυση για το ποιοι θα διοργανώσουν την αντίστοιχη εκδήλωση στην πρωτεύουσα και ποιοι θα είναι οι ομιλητές της. Οι παμμακεδονικές ενώσεις λαμβάνοντας μηνύματα αγωνίας απ’ όλη την Ελλάδα και βλέποντας κίνδυνο εκφυλισμού της προσπάθειας που ξεκίνησαν στο να πάρει μαζικές διαστάσεις η λαϊκή θέληση για το όνομα των Σκοπίων, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έβαλαν τέλος στα σενάρια και την παραφιλολογία των τελευταίων ημερών.

Μιλώντας στο Κανάλι Ένα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) Γεώργιος Τάτσιος τόνισε ότι στο συλλαλητήριο της Αθήνας δεν θα υπάρχουν κεντρικοί ομιλητές αλλά ομιλητής θα είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

«Το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Παμμεκεδονικών Ενώσεων όλου του κόσμου μαζί με οργανώσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και ευαισθητοποιούνται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και αποφασίσαμε από κοινού να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό όργανο που θα αναλάβει την οργάνωση του συλλαλητηρίου που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι στο Σύνταγμα», είπε ο κ. Τάτσιος.

«Οι παμμακεδονικές ενώσεις του εξωτερικού θα χρηματοδοτήσουν την όλη προσπάθεια και από κει και πέρα οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι φορείς απ’ όλη την Ελλάδα θα συμμετέχουν μαζικά, ενώ θα έρθουν φυσικά απλοί πολίτες και ελπίζουμε ότι αυτό το συλλαλητήριο θα είναι εφάμιλο με εκείνο της Θεσσαλονίκης ώστε να δοθεί το ηχηρό μήνυμα ότι δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα της Μακεδονίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα των ομιλητών ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ ξεκαθάρισε ότι, «Επειδή πολεμήθηκαν πάρα πολύ αυτοί που μίλησαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε για την Αθήνα να μην υπάρξουν κεντρικοί ομιλητές, αλλά ομιλητής να είναι ο ελληνικός λαός. Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και την προηγούμενη φορά, απλά θέλουμε τώρα να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα που προκαλούν κάποιοι σκόπιμα μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις».

Όπως σημείωσε, «Στην πλατεία Συντάγματος θα απευθύνουν ολιγόλεπτους χαιρετισμούς εκπρόσωποι των φορέων που προέρχονται από τον λαό και στη συνέχεια θα αφήσουν τον κόσμο να εκφραστεί, να δείξει τον παλμό του και επειδή θα είναι έξω από την Βουλή θα στείλει το μήνυμα που πρέπει  προς τα μέσα. Διότι φαίνεται ότι το μήνυμα της Θεσσαλονίκης κάποιοι δεν το πήραν, θα το πάρουν λοιπόν από την Αθήνα».

 Ο κ. Τάτσιος μίλησε επίσης για τις ανοικτές συνελεύσεις που διοργάνωνει αυτό το διάστημα η ΠΟΠΣΜ σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις σε μεγάλα αμφιθέατρα στις μακεδονικές πόλεις όπου καλούμε τους τοπικούς φορείς και όλο τον κόσμο, μαζί με τους βουλευτές του κάθε νομού ώστε να γίνει δημόσια διαβούλευση για το σκοπιανό. Θα γίνεται αρχικά μία ενημέρωση για την πορεία του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους από το 1992 μέχρι σήμερα και θα ακολουθεί διάλογος που είναι και το ύψιστο μέσο δημοκρατικής έκφρασης. Γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο να στηρίξει και αυτή την προσπάθεια γιατί πιστεύω ότι μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες μπορούμε να βρούμε λύση», είπε για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. θα γίνει διαβούλευση για το εθνικό ζήτημα στην Κατερίνη και την Κυριακή 28 του μηνός θα πραγματοποιηθεί στα Γρεβενά στις 12 το μεσημέρι και στις Σέρρες στις 7μ.μ., για να ακολουθήσουν και οι άλλες πόλεις της Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ αναφέρθηκε και στην πρόοδο της διαδικτυακής συγκέντρωσης υπογραφών με αίτημα να μην συμπεριλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα του κράτους των Σκοπίων.

Όπως είπε στο Κανάλι Ένα, «Συνεχίζεται η συλλογή των υπογραφών που αφορά σε ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό να εμμείνει στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, σύμφωνα με την οποία είναι αδιανόητο να υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων. Τους λόγους αυτής της απόφασης τους γνωρίζουμε καλά εμείς οι Μακεδόνες. Δεν θέλουμε να ανάψουμε φωτιά στον τόπο στον οποίο κατοικούμε, στον τόπο για τον οποίο έχει χυθεί αίμα για την υπεράσπιση του, τον τόπο τον οποίο έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας στα οποία και θα τον παραδώσουμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Αυτό κάποιοι θέλουν να το παρουσιάζουν ως ακραία θέση. Δεν είναι ακραία θέση, είναι η θέση όλου του λαού της Μακεδονίας αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από τη Βουλή των Ελλήνων και σε περίπτωση που δεν συμβεί θα αποτελέσει εκτροπή από το δημοκρατικό πολίτευμα».

«Ζητούμε από τον κόσμο να μπει και να υπογράψει στο onomasia.gr. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τις 200.000 υπογραφές και συνεχίζουμε με γοργούς ρυθμούς», ήταν η έκκληση του κ. Τάτσιου εκ μέρους της ΠΟΠΣΜ.

Οι συνδιοργανωτές είναι οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, ήτοι:

  • Παμμακεδονική Ένωση Η.Π.Α.
  • Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας
  • Παμμακεδονική Ένωση Καναδά
  • Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης
  • Παμμακεδονική Ένωση Αφρικής
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων
  • International Hellenic Association
  • Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο Αμερικής, Καναδά & Μεξικού
  • Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών
  • Ομογενειακές Οργανώσεις ανά τον κόσμο
  • Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης

Επιπλέον, στο πλευρό των φορέων συμπαρίστανται:

  • Ένωση απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.)
  • Ένωση απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.)
  • Ένωση απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας (Ε.Α.Α.Α.)
  • Ελληνικό Καναδικό Εθνικό Συμβούλιο
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας (Η.Π.Α.)
  • Ελληνικά Σωματεία Μείζονος Νέας Υόρκης
  • Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθήνας
  • Πανελλήνια Συνομοσπονδία Σαρακατσαναίων
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Παύλος Μελάς με έδρα στη Θεσσαλονίκη
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων
  • Σύνδεσμος Αλέξανδρος Φιλίππου Έλλην Μακεδών
Αυτός είναι ένας  προσωρινός  κατάλογος φορέων, καθώς ενδέχεται  να αυξηθούν οι συνδιοργανωτές.