Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Ditmir Bushati: «Θέλουμε χρόνο για εφαρμογή του νόμου περί μειονοτήτων»
«Τα Τίρανα προωθούν την εφαρμογή του νόμου για τις μειονότητες, διακυβεύονται οι ελληνικές περιουσίες σε Χιμάρα, Αυλώνα, Κορυτσά»

Ιανουάριος 9, 2018. 20:20

Στη συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση «Ora News TV» ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι μίλησε για την περιφερειακή κατάσταση και ειδικότερα για τις σχέσεις με την Ελλάδα, σημειώνει  η «SManalysis» στην αλβανική γλώσσα.

Στη διάρκεια των παρατηρήσεων του, σημειώθηκε σκόπιμη παράλειψη στις εξελίξεις  που ακολούθησαν μετά την έκδοση του νόμου περί μειονοτήτων, επισημαίνοντας ότι «Ο νόμος για τις μειονότητες, ο οποίος εγκρίθηκε από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις SP αι PD,  θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να εφαρμοσθεί», πράγμα που σημαίνει ότι η Αλβανία δεν είναι έτοιμη να τυποποιήσει τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, καθώς πρέπει να τα ρυθμίσει και να τα αξιολογήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 


Η συνέντευξη του Μπουσάτι, σημειώνει το δημοσίευμα, έρχεται σε μια στιγμή που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα επισκεφθεί την Κορυτσά στις 21 Ιανουαρίου για να συζητήσουν  σε  έναν ακόμη γύρο τα θέματα των δύο χωρών, μετά την σχετικά πρόσφατη συνάντησή τους στην Κρήτη.


Ωστόσο, αυτό που υπογραμμίζεται από τις δηλώσεις του Μπουσάτι είναι παρακάμπτονται οι βελτιώσεις και η εφαρμογή του νόμου για τις μειονότητες για τις οποίες  η Αλβανία δεν φαίνεται να τηρεί τις διεθνείς πρακτικές ώστε να εξομοιωθούν με τις μειονοτικές περιοχές και οι περιφέρειες του Αυλώνα, της Χιμάρας και της Κορυτσάς, βασισμένη στη διεθνή συνθήκη της Αλβανίας του 1921 (για τις μειονοτικές περιοχές).


Εν τω μεταξύ, το Σχέδιο Τοπικής Ανάπτυξης σε Αυλώνα, Χιμάρα και Αγίους Σαράντα, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Αλβανίας, δίνει το δικαίωμα σε κάποιες εταιρείες ολιγαρχών να κατασκευάσουν τουριστικά θέρετρα σε  ακίνητες περιουσίες της Ελληνικής Κοινότητας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, χωρίς φόρους.


Μια τέτοια απόφαση χτυπά τη δραστηριότητα των ντόπιων τουριστικών οικονομιών, οι οποίες κατά πλειοψηφία είναι οικογενειακές και τις υποχρεώνουν να κηρύξουν πτώχευση εξαιτίας του άνισου ανταγωνισμού.


(Στοιχεία από smarkos.blogspot.gr)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr