Στη διαφάνεια η Συμφωνία με την Ελλάδα, η Αλβανία λαμβάνει τα μπλοκ Ιόνιο 1 και Ιόνιο 2





Ο τίτλος από το δημοσίευμα

Φεβρουάριος 11, 2018. 21:45

Το Top Channel επικαλούμενο πηγές από τη διπλωματική αποστολή στην Αθήνα αναφέρει ότι η νέα  Συμφωνία για τη Θάλασσα προβλέπει τον διαχωρισμό του θαλάσσιου χώρου με την αρχή της μεσαίας γραμμής.


Στα Στενά μεταξύ των χωρών, που είναι 1,8 μίλια, τα 0,6 μίλια ανήκουν στην Αλβανία, 0,6 μίλια στην Ελλάδα και 0,6 μίλια είναι διεθνή ύδατα.


Σε άλλες περιπτώσεις, εφαρμόζεται η ‘μεσαία γραμμή’, υπολογίζοντας σε αυτήν και έναν (θαλάσσιο) χώρο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.


Αυτές οι αποστάσεις (οι οριοθετήσεις) βασίζονται στη διεθνή θαλάσσια σύμβαση.


Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα γίνει και από τις δύο χώρες ταυτόχρονα.


Στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε στην Κρήτη, αλλά τελικά αναλύθηκε ενδελεχώς στην Κορυτσά, διευκρινίζεται πως θα γίνει ο υπολογισμός των 12 μιλίων, από το τελευταίο κατοικημένο νησί  κατά το έτος 1913, θα τεθεί μεταξύ των δύο χωρών μια γραμμή συνόρων κατά προσέγγιση.


Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια θα εφαρμοσθούν από τους Οθωνούς και Μαθράκι  και όχι από τον τελευταίο βορεινό φάρο, όπως στη συμφωνία του 2009.


Η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των  φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με το βράχο Μπακρέτα στα στενά του Κσαμίλ (εξαμιλίου), δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου.


Η ελληνική πλευρά λέει ότι με τον νέο τρόπο μέτρησης και των σημείων αναφοράς που τέθηκε από τους Μπουσάτι και Κοτζιά στην Κρήτη, η Αλβανία αποκαθιστά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που είχε χαθεί με τη συμφωνία του 2009.


Μεταξύ των δύο χωρών θα επαναπροσδιορισθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.


Η Αλβανία θα επεκτείνει προς τα δυτικά στα τεμάχια Ιόνιο 1 και Ιόνιο 2, τα οποία σύμφωνα με τη συμφωνία του 2009, είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα.


Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα, επειδή θέλει η εφαρμογή της ρύθμισης με την Αλβανία να τεθεί ως προηγούμενο για να το χρησιμοποιήσει ως βάση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.


Αυτό το προηγούμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.


Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει τον έλεγχο σχεδόν όλων  των νησιών του Αιγαίου με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αμφισβητήθηκε πρόσφατα από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.


 Υπάρχει ο ‘φόβος΄ της Αθήνας,  που γνωρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος  έχει επιρροή στην αλβανική πολιτική, που καθιστά πιο επείγουσα αυτή τη συμφωνία, τονίζουν οι πηγές του αλβανικού καναλιού.


Η συμφωνία αυτή αναφέρεται, επίσης, σε έναν συντονισμό για την έναρξη των εργασιών για τα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο κρατών.


Η Ελλάδα και η Αλβανία δεν έχουν ακόμη καθορισμένα σύνορα από το 1914,  όταν η υπάρχουσα συνοριογραμμή επιβλήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις.


( Στοιχεία από gazetaimpakt.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr