Το Ισραήλ πίσω από τουλάχιστον 7 ομάδες ανταρτών στη Συρία




Φεβρουάριος 22, 2018. 17:45


«Με την πρόοδο του καθεστώτος Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο και τη μειωμένη συμμετοχή της Αμερικής στην περιοχή, το Ισραήλ αναγκάσθηκε να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές του στα Όρη Γκολάν», γράφει σε άρθρο του ο Ισραηλινός Αμός Χαρέλ.

Αλλαγή στρατηγικής του Ισραήλ στον εμφύλιο της Συρίας- άμεση εμπλοκή;

Το καθεστώς Άσαντ το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει την πρώτη θέση στον πόλεμο, επικεντρώνεται τώρα στην επίθεση εναντίον επαναστατικών θυλάκων ανατολικά της Δαμασκού και στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. 


Ωστόσο, ενισχύει σταδιακά τη παρουσία του στη νότια Συρία, συμπεριλαμβανομένων των συριακών υψωμάτων του Γκολάν. Για το λόγο αυτόν, το Ισραήλ άλλαξε τον σχεδιασμό του και προετοιμάσθηκε για αυτό που πρόκειται να έρθει, σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Η συμφωνία της ‘αποσυμφόρησης’ για τη Νότια Συρία, την οποία υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ιορδανία τον περασμένο Νοέμβριο, περιείχε την υπόσχεση  της απομάκρυνσης των δυνάμεων του Ιράν και των συνδεδεμένων με αυτήν σιιτικών πολιτοφυλακών από τα ισραηλινά σύνορα.


Το Ισραήλ επεδίωξε να κρατηθούν οι Ιρανοί και οι πράκτορές τους, σχεδόν 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ανατολικά της οδού Δαμασκού – Νταράα. Αλλά δεν πραγματοποιήθηκε η επιθυμία του. Η συμφωνία δεσμεύεται να κρατήσει μόνο 5 χιλιόμετρα από τις πρώτες γραμμές μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών.


Ο Φόβος των Ισραηλινών για τους Ιρανούς

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι Ιρανοί επιτρέπεται να έρθουν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Ισραήλ στο κεντρικό συριακό Γκολάν και σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων στο βόρειο συριακό Γκολάν, το οποίο ελέγχεται από τον στρατό του Άσαντ. Αλλά, είναι ασφαλές, να υποθέσουμε ότι οι συνεργάτες  τους, Χεζμπόλα και μέλη των Ιρανών Επαναστατικών Φρουρών έρχονται μερικές φορές μέχρι τα σύνορα.


 Η προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ

Δεν είναι η μόνη σημαντική εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Περίπου ένα μήνα πριν, το καθεστώς κατέλαβε τον θύλακα  Μπέιτ Γιν στο βόρειο Γκολάν από τους Σουνίτες αντάρτες και βρίσκεται τώρα σε απόσταση μικρότερη των 15 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα.
Το σχετικό άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας 'Haaretz'


Οι αξιωματικοί του υπουργείου Άμυνας των Ισραηλινών Δυνάμεων πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα, ο Άσαντ θα καταβάλει  προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο του  υπόλοιπου συριακού Γκολάν, λόγω της συμβολικής σημασίας της κυριαρχίας στα σύνορα με το Ισραήλ.


Τα μέλη του γραφείου ασφαλείας, που περιόδευσαν το Γκολάν με ανώτερους αξιωματικούς του Ισραηλινού Στρατού πριν από δύο εβδομάδες, σκέφτονται το ίδιο.

Η αναλύτρια Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ, η οποία παρακολουθεί τα γεγονότα στη Συρία πολύ προσεκτικά τα τελευταία χρόνια και έχει πάρει πολλές συνεντεύξεις από αντάρτες και κατοίκους του Συριακού Γκολάν, δημοσίευσε μια λεπτομερή έρευνα για τις εξελίξεις στη νότια Συρία στο blog του War on the Rocks, τη περασμένη εβδομάδα.


Η ενίσχυση του Ισραήλ στους αντάρτες σε όπλα και χρήματα


Η Τσούρκοφ αναφέρει ότι ο προγραμματισμός  της συμμετοχής του Ισραήλ στη νότια Συρία άλλαξε τους τελευταίους μήνες σε απάντηση στις επιτυχίες του καθεστώτος στον εμφύλιο πόλεμο και στην εδραίωση του Ιράν στη Συρία.

Ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για το τελευταίο σε κάθε δυνατή περίσταση και έχει επανειλημμένα πει ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.

Έτσι, οι Ισραηλινοί έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων και στόχων του Συριακού Στρατού που συνδέονται με το Ιράν και τις σιιτικές του πολιτοφυλακές που μεταφέρουν όπλα στην Χεζμπόλα. Η Τσούρκοφ αναφέρθηκε επίσης σε άλλες  εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα.


Δεκάδες επαναστάτες που μίλησαν με την Τσούρκοφ περιέγραψαν μια σημαντική αλλαγή στο ποσό της βοήθειας που λαμβάνουν από το Ισραήλ.


 Επιπλέον, είπε ότι τουλάχιστον επτά (7) σουνιτικές ανταρτικές οργανώσεις στο Συριακό Γκολάν λαμβάνουν τώρα όπλα και πυρομαχικά από το Ισραήλ, μαζί με χρήματα για να αγοράσουν επιπλέον όπλα.


 Το Ισραήλ αντικατέστησε τις ΗΠΑ στην ενίσχυση των ανταρτών


Η αλλαγή αυτή  έγινε σε μια εποχή που η Αμερική μείωσε σημαντικά τη συμμετοχή της στη νότια Συρία.

 Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Τραμπ έκλεισε  το κέντρο επιχειρήσεων. Η CIA έφυγε στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, και από εκεί συντόνιζε τη βοήθεια σε ανταρτικές οργανώσεις στη νότια Συρία.

Η απουσία των Αμερικανών είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες αντάρτες που έτυχαν τακτικής οικονομικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ, τώρα στερούνται αυτής της στήριξης.


Ταυτόχρονα το Ισραήλ έχει επίσης αυξήσει την πολιτική βοήθειά του σε χωριά που ελέγχονται από τους αντάρτες, με προμήθειες φαρμάκων, τροφίμων και ένδυσης. Το περασμένο καλοκαίρι, το Ισραήλ αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι παρέχει πολιτικές ενισχύσεις σε χωριά στο Συριακό Γκολάν, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ισχυρισμούς ότι παρέχει, επίσης, στρατιωτική βοήθεια, όπως τώρα γίνεται παραδεκτό.


(Στοιχεία από haaretz.com)
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr