Σκόπια: Ο Χαν ανακοίνωσε την ένατη σύσταση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή



 

Φεβρουάριος 22, 2018. 21:04

Ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό Die Welt ανέφερε οι εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες χώρες για ένταξη θα δημοσιευθούν στις 17 Απριλίου, όπου θα προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

 Η πΓΔΜ και η Αλβανία


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα θα συστήσει, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τα κράτη μέλη να αρχίσουν διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.


Πιστεύουμε ότι οι δύο χώρες πραγματοποίησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά την παρελθούσα περίοδο και ως εκ τούτου είναι κατάλληλες για αυτό το βήμα», είπε ο Χαν.


Επίσης, ο πρωθυπουργός Ζάεφ στο Βερολίνο, στη συζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ δήλωσε ότι η κύρια φιλοδοξία της χώρας είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ το 2018 και η πΓΔΜ να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.


Οι φιλοξενούμενοι  στο Ίδρυμα έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο τμήμα της θετικής ώθησης για την υπέρβαση της μακρόχρονης διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα.


 "Ευκαιρία επίλυσης της διαφοράς"
 

Ο υπουργός Επικρατείας  για την Ευρώπη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ είπε ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Ελλάδα δεν έχουν ορίσει κόκκινες γραμμές και κάνουν τα πάντα για να επιλύσουν τη διαφορά, προειδοποιώντας, ωστόσο, τον κίνδυνο της εγκατάλειψης της τρέχουσας ευκαιρίας.


«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τις προθέσεις ως μέρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη χώρα για την οποία ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος. Η διαμάχη, την οποία είπα κάποτε προκλητική και η οποία – εκτός από την Αθήνα και τα Σκόπια- κανείς άλλος δεν καταλαβαίνει, πρέπει να επιλυθεί. Κάνατε πολλά, κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να κάνουν. Παρακαλώ, δεν θέλω να πω κάτι συγκλονιστικό. Σύμφωνα με την περιορισμένη πολιτική μου εμπειρία μέχρι σήμερα, σας λέω : Μην βάζετε κόκκινες γραμμές! Καθίστε και μιλήστε!», είπε ο Ροτ.


(Στοιχεία από sitel.com.mk)
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr