Ο Μπουσάτι ζητά την ‘άδεια’ από τον πρόεδρο της Αλβανίας για διαπραγματεύσεις με Ελλάδα





Φεβρουάριος 14, 2018, 18:16

Η αλβανική τηλεόραση Report Tv  αναφέρει  ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ζήτησε το βράδυ επίσημα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα,  την εντολή του για την έναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων, Αλβανίας και Ελλάδας σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι  η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των  θαλάσσιων, η κατάργηση  της εμπόλεμης κατάστασης.



Διπλωματικές  πηγές ανέφεραν στην  Report Tv ότι απουσιάζουν τα ονόματα των διαπραγματευτών. Η επιστολή έφθασε σήμερα στην προεδρία και ενημέρωση έγινε, επίσης, από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.


Στην επιστολή του Μπουσάτι, ζητήθηκε οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται από εκπροσώπους του Υπουργείου  Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Οικονομίας και του Ινστιτούτου Γεωγραφίας.


Δεν ζητήθηκε να εκπροσωπηθεί  η Προεδρία , αλλά αυτό μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήσεως.


Πριν από τρεις ημέρες πηγές της προεδρίας, σε δηλώσεις τους στην Report TV σχετικά  με τη συμφωνία με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, είχαν επιβεβαιώσει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ζητήθηκε η προεδρική εντολή για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.
Ο Μπουσάτι ζητάει από τον Μέτα την 'άδεια'


Στις 10 Φεβρουαρίου 2018, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι,  επεσήμανε τους κινδύνους στους οποίους ενέχεται  η χώρα από την έλλειψη προεδρικής εντολής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και ζήτησε από την προσωρινή Γενική Εισαγγελέα Άρτα Μάρκου, να ξεκινήσει αμέσως έρευνες.


Η Προεδρία επιβεβαίωσε στην Report TV ότι το αίτημα έφθασε χθες το βράδυ και ότι σήμερα το πρωί στις 08:00 έγινε συνάντηση με τον προκάτοχο αυτής, Μπουγιάρ Νισάνι για το αίτημα του Μπουσάτι.


Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα θα λάβει επίσης μέρος σε διαβουλεύσεις με άλλους πρώην προέδρους. Πιθανότατα μέρος της διαβούλευσης θα είναι ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της χώρας από το 1992 έως το 1997.


Το 2009, ο Μπερίσα ήταν πρωθυπουργός, όταν υπεγράφη η Συμφωνία της Θάλασσας με την Ελλάδα, η οποία ανετράπη από το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά την καταγγελία που έκανε τότε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

(Στοιχεία από shqiptarja.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr