Οι Αλβανοτσάμηδες καλούν την αλβανική κυβέρνηση να αντιδράσει στις δηλώσεις Προκόπη Παυλόπουλου





«Αντίδραση PDIU και ένωση Τσαμουριάς για ρατσιστικές και απειλητικές δηλώσεις του προέδρου της Ελλάδας» (tetovapress.com) 


Φεβρουάριος 5, 2018. 20:59

«Δεν έχουμε σκοπό ούτε αποστολή να απαντάμε σε κάθε είδους τρέλα που έρχεται στα αυτιά μας από τους πολιτικούς της γειτονικής χώρας», γράφει αλβανικό δημοσίευμα παρουσιάζοντας τη δήλωση του PDIU  και της Ένωσης των Αλβανοτσάμηδων.



Συνεχίζει το κείμενο:


«Αλλά,  εφόσον οι δηλώσεις προέρχονται από τον αρχηγό ενός κράτους, της Ελλάδας, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τότε πρέπει να ειπωθούν δύο λέξεις.


Η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να περάσει από την Ανατολή, αλλά περνά από τη Δύση. Ακόμη περισσότερο, περνάει με τις ευρωπαϊκές αξίες. Εάν η Αλβανία φταίει για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα μπορούσε να μπει  ποτέ  στην ΕΕ.
Επομένως, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών-τσάμηδων πρέπει να είναι το νόμισμα της εξωτερικής μας πολιτικής.


Το Κόμμα της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας- PDIU, καλεί την αλβανική κυβέρνηση να αντιδράσει σε αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις.


Υπάρχει υπερβολική σιωπή ενόψει της προσβολής και της περιφρόνησης. Οι αλβανικές αρχές πρέπει να επιδείξουν την ελάχιστη αξιοπρέπεια και το εθνικό συμφέρον απαντώντας σε προσβολές, διαφορετικά η ντροπή για τα εθνικά συμφέροντα θα μας ακολουθεί πάντοτε, λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.


 Τι είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας



Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στα στελέχη της 1ης Στρατιάς και του αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, αναφερόμενος σε αναφορές της αλβανικής κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά: 

«Διαμηνύουμε και το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, όσο υπάρχουν  όχι μόνο ανιστόρητες αλλά προκλητικές τάσεις της Αλβανίας  σχετικά με το ανύπαρκτο ζήτημα της Τσαμουριάς, από εκεί και πέρα δεν είναι νοητό να συζητάμε. 

Γιατί και μόνο η ανακίνηση αυτού του θέματος, φανερώνει έλλειψη οποιασδήποτε καλής θέλησης από την πλευρά της Αλβανίας για είσοδο και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Είναι αδιανόητο για την ηγεσία της Αλβανίας, αυτή την στιγμή, να θέτει θέμα Τσαμουριάς. Πέραν του ότι το ζήτημα αυτό είναι ανύπαρκτο, καλύτερα να μην θυμίζει η Αλβανία, τι σημαίνει η ιστορία των επονομαζόμενων Τσάμηδων κατά την διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας και στην Ελλάδα.

 Αν θέλει να έχει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική. Λυπάμαι που είμαι τόσο οξύς, αλλά τέτοιες μέρες, που γιορτάζουμε και το θέμα του Ολοκαυτώματος, να τολμάει να μιλάει για Τσάμηδες. 

Καλύτερα να μην θυμόμαστε την Ιστορία εκείνων, οι οποίοι εμφανίσθηκαν ως Τσάμηδες στον Ελληνικό Χώρο.

 Λυπάμαι για την φόρτιση, αλλά ο σεβασμός της Ιστορίας είναι η βάση -η διεθνής βάση- της Φιλίας και της καλής Γειτονίας».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr