Ζόραν Ζάεφ: Δεν βλέπω την ανάγκη για αλλαγή του Συντάγματος




Τίτλος από το δημοσίευμα


Φεβρουάριος 7, 2018. 18:08

Σκόπια.

 Δεν βλέπω την ανάγκη για αλλαγή του Συντάγματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο στη διαδικασία επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος συζητούνται, επίσης, και συνταγματικές αλλαγές.



Είπε, ότι το αίτημα για αλλαγή του συντάγματος στη διαδικασία για το όνομα  ήταν  της ελληνικής πλευράς, η οποία, όμως, διαφέρει από τη δική μας.


«Αυτήν τη στιγμή, το μόνο που κάνουμε είναι να αποδείξουμε ότι η «Μακεδονία» δεν έχει φιλοδοξίες, εδαφικές ή οποιεσδήποτε άλλες και ότι η «Μακεδονία» δεν έχει κίνητρα αλυτρωτισμού. Η «Μακεδονία» θέλει να οικοδομήσει τη φιλία και, από την άποψη αυτή, δεν βλέπω την ανάγκη για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ζάεφ.


Για τον ίδιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λύση του ονόματος πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δέχεται ένα όνομα με έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.


«Είμαι αποφασισμένος να αποκτήσει η χώρα συναίνεση επί του θέματος, προς το συμφέρον των μελλοντικών προοπτικών ολοκλήρωσης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με την εξεύρεση λύσης», τόνισε ο Ζάεφ.


«Πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε απολύτως τι είναι δυνατόν, τι επιτρέπεται και πόσο πρέπει να φθάσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε μία λύση σε αυτό το καίριο 25ετές πρόβλημα», πρόσθεσε.


Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το όνομα θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα με τη συνάντηση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.


(Στοιχεία από makfax.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr