Συνάντηση ΥΠΕΞ Αλβανίας – Σερβίας με το βλέμμα στην ΕΕ



φωτό από την τριμερή συνάντηση Σερβίας- Ιταλίας- Αλβανίας,  στο Βελιγράδι

Φεβρουάριος 28, 2018. 09:36

Τίρανα/ Βελιγράδι

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι παρακολούθησε την τρίτη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Αλβανίας, Ιταλίας και Σερβίας που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι υπό την αιγίδα του Α΄ αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Με το βλέμμα στην ΕΕ

Στη διάρκεια των συζητήσεων στη συνεδρίαση, οι υπουργοί εξέτασαν τα επιτεύγματα της πρωτοβουλίας αυτής και συζήτησαν τις μελλοντικές κατευθύνσεις εργασίας στο πλαίσιο της δυναμικής του εξευρωπαϊσμού της περιοχής.


Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η κοινή προσέγγιση των χωρών της περιοχής και η υποστήριξη της Ιταλίας στην αναβίωση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και της πρόσφατα δημοσιευθείσας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που δίνει έμφαση στην εφαρμογή του ονείρου της ολοκλήρωσης της περιοχής.


«Η τριμερής ατζέντα συνέβαλε στην εδραίωση της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και συνέβαλε, επίσης, στην οικοδόμηση μιας νέας εικόνας που βασίζεται στην περιφερειακή συνεργασία και την εφαρμογή των πολιτικών και των σχεδίων της ΕΕ στα Βαλκάνια με άμεση υποστήριξη από την Ιταλία και την ΕΕ», ανέφερε ο Αλβανός Υπέξ Μπουσάτι στην παρέμβασή του.


Οι υπουργοί έδωσαν έμφαση στην αύξηση των κοινών προσπαθειών για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της διαδικασίας του Βερολίνου, ιδιαίτερα στον Οδικό Χάρτη που ορίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Τεργέστης για τη δημιουργία του Περιφερειακού Οικονομικού Χώρου και την εφαρμογή της ατζέντας της διασύνδεσης των υποδομών και της ενέργειας.


Ενδιαφέρον Μπουσάτι για τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας


Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βελιγράδι, ο υπουργός Μπουσάτι πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.


Ο Μπουσάτι ανέφερε την σταθερή υποστήριξη της Αλβανίας για διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με τη μεσολάβηση της ΕΕ, ώστε να επιτευχθούν λύσεις σε κοινά σημαντικά ζητήματα προς όφελος της ζωής των πολιτών των δύο χωρών.


Επιπλέον, ο Μπουσάτι υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη νότιο Σερβία, απαιτώντας μεγαλύτερη προσοχή και συμμετοχή στην κοινωνικο-οικονομική ζωή της Σερβίας καθώς και στην πλήρη εξασφάλιση πλήρων δικαιωμάτων.


(Στοιχεία από shqiptarja.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr