Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Κύπρος: Θα ξανάρθει το γεωτρητικό σκάφος της ΕΝΙ
Φεβρουάριος 23, 2018. 20:11

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τη νέα παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους της ΕΝΙ, SAIPEM12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», τονίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό.


Το γεωτρύπανο κατέβαλε σήμερα νέα προσπάθεια να προσεγγίσει τον γεωτρητικό στόχο, αλλά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από απειλή για χρήση βίας αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν.


«Όλο αυτό το διάστημα, αφήσαμε χώρο στη διπλωματία να λειτουργήσει και αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κάναμε ακόμη μια προσπάθεια προσέγγισης του στόχου και με την απειλή χρήσης βίας το γεωτρύπανο αναγκάσθηκε να απομακρυνθεί», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λακκοτρύπης.


«Παρόλο που είναι μια αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση στον στόχο Σουπιά, εντούτοις εμείς συνεχίζουμε να υλοποιούμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό», πρόσθεσε.


Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αναμένεται να παραμείνει στη Λεμεσό για περίοδο δύο έως τεσσάρων ημερών για φορτοεκφόρτωση κάποιων υλικών και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου έχει συμβατικές υποχρεώσεις. 


Θα ξανάρθει…


Σύμφωνα, εξάλλου,  με την «Καθημερινή» της Κύπρου , ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Domenico Spina, απέστειλε δηλώσεις του CEO της εταιρείας Claudio Descalzi στις οποίες αποκαλύπτει πως το αδρανοποιημένο γεωτρύπανο της εταιρείας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο.


«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλα περιοχή πιθανότατα στο Μαρόκο».


Η αποχώρηση του γεωτρύπανου δεν προσδιορίσθηκε χρονικά ωστόσο από τα λεγόμενα του κ. Descalzi αναμένεται να πραγματοποιηθεί λιαν συντόμως. Η εταιρεία ανέμενε εντός της ΑΟΖ για αρκετό χρονικό διάστημα σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων το γεωτρύπανο θα πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρόκο.


«Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (Ε.Ε , Τουρκική Ελληνική και Κυπριακή) θα βρει μια λύση», είπε.


Ο CEO της ΕΝΙ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν φεύγει από την περιοχή «είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε πιθανές διενέξεις. Όλα εξαρτώνται από τις δυο πλευρές (Βορρά και Νότου). Έχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια.


Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από την Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις».

(Στοιχεία από politis.com.cy)

--


Δεν υπάρχουν σχόλια: