Ο Αλβανικός Στρατός εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ- Η Τζάσκα μεταβαίνει στο Πεντάγωνο






Φεβρουάριος 23, 2018. 08:41

 Τίρανα.

Τον επόμενο μήνα η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, θα επισκεφθεί το Πεντάγωνο κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού ομολόγου της στρατηγού Τζέιμς Μάτις.



Ο Μάτις και η Τζάσκα συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην υπουργική διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου επιβεβαιώθηκε η επίσημη επίσκεψη της Αλβανίδας υπουργού Άμυνας.
Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναλάβει τη δέσμευση να εκσυγχρονίσει τις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις με εξοπλισμό  στο Πεζικό και στις Ειδικές Επιχειρησιακές Δυνάμεις. Μέρος αυτής της βοήθειας έχει, ήδη, φθάσει και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους προσεχείς μήνες.


Πρόσφατα, στα Βαλκάνια έχει αρχίσει μια κούρσα εξοπλισμών με εκκίνηση την απόφαση της Σερβικής Κυβέρνησης να αγοράσει ένα μεγάλο στρατιωτικό πακέτο όπλων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.


«Τον επόμενο μήνα, μέλος της κυβέρνησης ‘Ράμα 2’ θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του μετά από πρόσκληση της διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ»

Μάλιστα, χθες, το Βελιγράδι επιβεβαίωσε την συμπλήρωση των εξοπλισμών του με έναν αριθμό ελικοπτέρων που φέρουν αντιαρματικούς πυραύλους που θα αγοράσει από τη Λευκορωσία. Η Σερβία έλαβε, επίσης, ένα σημαντικό αριθμό αεροσκαφών Mig-29 και αναμένονται να φθάσουν στο Βελιγράδι μερικά συστήματα πυραύλων μέσου βεληνεκούς S-300.


Αυτή η ανάπτυξη ρωσικών όπλων στα σύνορα του ΝΑΤΟ έχει ενοχλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήδη, η Κροατία από την πλευρά της έχει προβεί σε αγορά αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων και ορισμένων πυροβόλων όπλων από τον αμερικανικό στρατό.


Ο Αλβανικός Στρατός ανακαινίζει σχεδόν πλήρως το ρωσικό και κινεζικό οπλοστάσιό του. Προς το παρόν οι ενισχύσεις προς τον αλβανικό στρατό είναι από την Ιταλία και την Τουρκία.


Επίσης, ολόκληρος ο στόλος των Mig έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία και τα περισσότερα άρματα μάχης Τ20 έχουν καταστραφεί. Το μηχανοκίνητο τμήμα του στρατού αντικαθίσταται με θωρακισμένο εξοπλισμό των ΗΠΑ.


Η Αλβανική Πολεμική Αεροπορία στερείται αεροπλάνων και έχει ενισχυθεί μόνο με ελικόπτερα ευρωπαϊκής κατασκευής.


Μέρος των συζητήσεων που θα γίνουν στο Πεντάγωνο είναι η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από την Αλβανία στον Στρατό του Αφγανιστάν. Σημειώνεται ότι πριν από δύο χρόνια, η Αλβανία έστειλε 10.000 Καλάσνικοφ στην Καμπούλ ως δωρεά του αλβανικού στρατού.


Επιπλέον, το 2014, ο Αλβανικός Στρατός, έστειλε μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών στους Κούρδους του Ιράκ. Πρόκειται για περίπου 22.000 φυσίγγια Καλάσνικοφ, 15.000 χειροβομβίδες και 32.000 οβίδες πυροβολικού.


Οι Κούρδοι Πεσμεργκά ήταν μέρος του αμερικανικού συνασπισμού στον πόλεμο κατά του ISIS στο βόρειο Ιράκ και σε ένα ευρύτερο τμήμα που συνορεύει με τρία κράτη, το Ιράν, τη Συρία και την Τουρκία.


Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με  ισχυρισμούς ένα τμήμα των Πεσμεργκά συνεργάζεται με τους Κούρδους της Συρίας- YPG- που συγκρούεται με τις τουρκικές δυνάμεις στο Αφρίν, από το 2016 κανένα αλβανικό όπλο δεν έχει σταλεί στους Κούρδους.


(Στοιχεία από gazetatema.net)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr