Μπινάλι Γιλντιρίμ σε Ζόραν Ζάεφ: Λάθος σας η διαπραγμάτευση για το όνομα…




Φεβρουάριος 12, 2018. 20:07


 Επίσκεψη Ζόραν Ζάεφ στην Τουρκία

 Σκόπια.

Η Τουρκία αποδέχεται την πολιτική ενός διαλόγου για το όνομα, αλλά ο πρωθυπουργός της, ισχυρίζεται ότι το όνομα είναι κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους.

«Το όνομα μιας χώρας καθορίζεται από την ίδια τη χώρα, και δεν  καθορίζεται από κάποιες άλλες χώρες. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα, είναι πολύ λάθος. Όμως, παρά όλες αυτές τις δραστηριότητες σχετικά με αυτό το ζήτημα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζεται με την Ελλάδα, νομίζω ότι μπορούν να επιλυθούν με συνομιλίες. Με καλή πίστη, με καλές προθέσεις, θα βρεθούν ευκαιρίες. Οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να επιλύσουν τα αμοιβαία προβλήματα με βάση τις αμοιβαίες συνομιλίες», είπε  πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ.



Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζαέφ και ο Τούρκος ομόλογός του εκτιμούν ότι παρά τις καλές σχέσεις απαιτείται εμβάθυνση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ  των  δύο χωρών αλλά και των  άλλων χωρών των Βαλκανίων.


Ο Γιλντιρίμ ζήτησε από τον Ζάεφ την καταστολή των δραστηριοτήτων του οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, που την χαρακτήρισε ‘τρομοκρατική’.


«Δίνουμε την πλήρη υποστήριξη στην Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO. Λαμβάνουμε μέτρα σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο», είπε ο Ζάεφ.


Νωρίτερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συναντήθηκε με Τούρκους επιχειρηματίες στην Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας. 


«Έχετε ανοικτή πρόσκληση να επενδύσετε στη χώρα μας», ανέφερε ο Ζάεφ ανακοινώνοντας μια επένδυση της τουρκικής TAV ύψους 45 εκατ. ευρώ.


Η Τουρκία καταλαμβάνει την έκτη θέση όσον αφορά τις επενδύσεις στα Σκόπια και οι εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται  σε 456 εκατ. ευρώ.


(Στοιχεία από mrt.com.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr