«Θίγεται και το Κατάρ από τα εμπόδια της Τουρκίας στις γεωτρήσεις στην Κύπρο»





 «Στην Κύπρο η κρίση των γεωτρύπανων είναι βαθύτερη»

Φεβρουάριος 20, 2018. 21:08

«Τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  που έχει επανειλημμένα ενεργήσει παρά την κριτική των εταιρειών που εμπλέκονται στην εξερεύνηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής  Μεσογείου, προειδοποιεί  ο στενός σύμμαχος του – το Κατάρ, που το 2017 υπέγραψε συμφωνία με τον αμερικανικό γίγαντα πετρελαίου ExxonMobil για εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ακτές της Κύπρου».


Αυτό γράφει ο κορυφαίος συντονιστής του Τουρκικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Ενέργειας Νετσντέτ Παμίρ για την Deutsche Welle.

Οι εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ- Τουρκία και Ελλάδα- αυξάνονται καθώς τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής εμποδίζουν την εξερεύνηση κοντά στην Κύπρο, αποτρέποντας την Eni, μια ιταλική εταιρεία ενέργειας να ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου σε αυτήν την οικονομική ζώνη.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε πρόσφατα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και ξένες εταιρείες ενέργειας, λέγοντας ότι παραβιάζουν την κυριαρχία της Τουρκίας.

«Τώρα τα πολεμικά σκάφη μας, οι αεροπορικές δυνάμεις  και άλλες μονάδες ασφαλείας παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή. Εάν θεωρηθεί απαραίτητο, θα επέμβουν. Συμβουλεύουμε τις ξένες εταιρείες να μην βασίζονται στις συμφωνίες τους με την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης.

Ωστόσο, η ενεργειακή εταιρεία του πλησιέστερου συμμάχου της Τουρκίας, του Κατάρ  η Qatar Petroleum και η αμερικανική ExxonMobi υπέγραψαν συμφωνία για έρευνα και παραγωγή  στις περιοχές του οικοπέδου 10 ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αρχίσουν γεωτρήσεις στις αρχές του 2018.

Ο Νετσντέτ Παμίρ ο οποίος διδάσκει την παγκόσμια ενεργειακή πολιτική στο τουρκικό πανεπιστήμιο Μπιλκέντ, πιστεύει ότι παρά τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας για το οικόπεδο 10, όπου πρόσφατα υπήρξε μια σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών πλοίων και των  ελληνικών, η περιοχή δεν περιλαμβάνεται στην οικονομική ζώνη της Τουρκίας.

«Η πιθανή σύγκρουση στο οικόπεδο 10, θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη ασταθείς διεθνείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Παμίρ σε συνέντευξη του  στη γερμανική Deutsche Welle στην τουρκική έκδοσή της.

 
(Στοιχεία από mk-turkey.ru, deutsche welle, )
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr