Η μακρά και δαπανηρή περιπέτεια της Τουρκίας στο Αφρίν




Φεβρουάριος 25, 2018. 22:18

Όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στις 20 Ιανουαρίου, ο τουρκικός πληθυσμός ήταν πεπεισμένος ότι η εισβολή στον ελεγχόμενο από τους Κούρδους της Συρίας θύλακα του Αφρίν, θα ήταν γρήγορη και νικηφόρα.


Όμως, περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη της εισβολής, έγινε σαφές ότι όλα δεν πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο, γράφει ο Πολ Ίντον στο «War is Boring».



«Παρά την αρχική αισιοδοξία της Τουρκίας, ο τουρκικός στρατός δεν κατάφερε να επιτύχει σοβαρή επιτυχία κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του «Κλάδου Ελαίας». 

Υπολογίζεται ότι 8 με 20 χιλιάδες στρατιώτες οι Λαϊκές Ομάδες Προστασίας (YPG) είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις 25 χιλιάδες στρατιώτες  του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που υποστηρίζονται από το τουρκικό πυροβολικό και την πολεμική αεροπορία. Μόνο την πρώτη ημέρα αναφέρθηκαν ότι 72 τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το Αφρίν.», σημειώνει ο συντάκτης.


Η πρόοδος επιβραδύνθηκε από διάφορους παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν να αποφευχθεί η αντίθεση της Ρωσίας.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία έκλεισε τον εναέριο χώρο στη βορειοδυτική Συρία στις 4 Φεβρουαρίου, την επομένη της κατάρριψης ενός ρωσικού S-25 πάνω από την γειτονική επαρχία Ιντίλμπ, που εικάζεται ότι έριξαν μαχητές της αντιπολίτευσης. 

Ενώ οι τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις συνεχίσθηκαν στις 9 Φεβρουαρίου,  η ευκολία με την οποία η Ρωσία μπορεί να κλείνει τους βορειοδυτικούς ουρανούς σημαίνει ότι η Τουρκία στηρίζεται ουσιαστικά στη ρωσική συναίνεση για να χρησιμοποιήσει την αεροπορία της εναντίον του YPG.


 Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, επίσης, αντιτάχθηκε στην εισβολή, διατάσσοντας την εγκατάσταση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστοιχιών στις επαρχίες  Χαλεπίου και Ιντίλμπ, όπου θα μπορούσαν να απειλήσουν τα τουρκικά μαχητικά.


Επιπλέον, ο Άσαντ επέτρεψε σε μαχητές των ομάδων YPG να μεταβούν στο Αφρίν από εδάφη τα οποία ελέγχονται από αυτόν.


Η ανάπτυξη των φιλοκυβερνητικών συριακών δυνάμεων στο Αφρίν αυτήν την εβδομάδα για την υποστήριξη των κουρδικών δυνάμεων περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» είναι πιθανόν να συνεχισθεί επί μήνες, αυξάνοντας όλο και περισσότερο το κόστος της Τουρκίας.


«Εάν η Τουρκία σκέφτεται σοβαρά να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τη Δαμασκό και τις YPG, είναι σαφές ότι θα δαγκώσει περισσότερο από ό, τι μπορεί να μασήσει.


Η μόνη εναλλακτική λύση για την Τουρκία, και πιο λογική είναι να βάλει τέρμα στον «Κλάδο Ελαίας», χωρίς να έχει επιτύχει την προγραμματισμένη ‘αποφασιστική, γρήγορη στρατιωτική νίκη’.


( Στοιχεία από mk-turkey.ru, warisboring.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr