Σκόπια: Τηλεοπτική συζήτηση για αλλαγή συντάγματος και ‘κόκκινες γραμμές’




«Το Σύνταγμα δεν θα αλλάξει, εάν η κυβέρνηση δεν συμπεριφέρεται  όπως η γάτα που δαγκώνει τη γλώσσα της»


Φεβρουάριος 24, 2018. 08:53


«Η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια πιο διαφανή προσέγγιση στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του ονόματος και θα πρέπει να ανακοινώσει δημοσίως τις κόκκινες γραμμές,  ποιο είναι το κατώτερο όριο που είναι αποδεκτό για μια αξιοπρεπή λύση», επεσήμανε ο Λιούπτσο Ριστόφσκι από το Ινστιτούτο για ενάρετη και αξιόπιστη πολιτική ‘Integra’, σε συζήτηση στο ‘Makfax’.


Η εμμονή στην αλλαγή του  Συντάγματος  είναι απαράδεκτη παρέμβαση

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση στη σταθερή επιείκεια από την πλευρά των Σκοπίων είναι λανθασμένη, είναι μια εντύπωση, όπως ισχυρίζεται ο Ριστόφσκι  που προέρχεται από την εγγύτητα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.


Όσον αφορά την αλλαγή του Συντάγματος, όπως επιμένει η Ελλάδα, ο Ριστόφσκι είπε ότι πρόκειται για απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους βάσει του διεθνούς δικαίου.



«Οι προσδοκίες για μια θετική έκβαση ακόμη και αν ανυψωθεί και ένα μη αξιοπρεπές όριο,  με την ανεκτική στάση της κυβέρνησης , προσέδωσε στους διεθνείς εκπροσώπους, να βλέπουν το δικό τους συμφέρον, ότι υπάρχει  πιθανότητα μόνο με την επιρροή τους θα βρεθεί λύση.


Προσεγγίζουν μονομερώς και περιμένουν την παραχώρηση και την αποδοχή όλων των παραχωρήσεων, ενώ δεν βλέπω πίεση στην ελληνική πλευρά. Έχουν κόκκινες γραμμές. 


Από την πλευρά μας, οι πολιτικοί μας δεν φανερώνουν το κατώτερο όριο ανοχής μας. Δεν εξηγούν λεπτομερώς τι σημαίνει αυτός ο γεωγραφικός καθοριστικός παράγοντας, δεν έχουν σαφή θέση στη λατινική μεταγραφή του ονόματος για διεθνή χρήση», λέει ο Ριστόφσκι.


«Να μην αποκαλύψουμε τις κάρτες μας- όχι αλλαγή στο Σύνταγμα»



Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Μερσέλ Μπιλιάλι, δεν πρέπει όλες οι κάρτες στις διαπραγματεύσεις να αποκαλυφθούν, ούτε οι κόκκινες γραμμές. 

Η λύση για μια νέα ονομασία με έναν γεωγραφικό προσδιορισμό δεν συνεπάγει υποχρεωτικές συνταγματικές αλλαγές, διότι το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει τις διεθνείς συμφωνίες ως εγγύηση και για τις δύο χώρες, προσθέτει ο Μπιλιάλι.


«Από τη στιγμή που λένε  για κόκκινες γραμμές, μπορούν  να ανοίξουν τα χαρτιά και στις διαπραγματεύσεις θα έχουν έναν αγώνα για τις θέσεις αυτές.
Μερικές φορές οι επίσημες δηλώσεις ανακοινώνονται σκόπιμα  για να περιγράψουν, απλά, τον παλμό.


Όσον αφορά το Σύνταγμα δεν χρειάζεται να το αλλάξουμε. Εάν μια διεθνής συνθήκη υπογραφεί, γίνεται μέρος της έννομης τάξης που δεν μπορεί να καταργηθεί με άλλον νόμο, ακόμη και αν έρθουν περαιτέρω συνταγματικές αλλαγές δεν θα μπορέσουν να παρεκκλίνουν από τη συμφωνία. Είναι μια θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου.


Δεν βλέπω να υπάρχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος, αν βρεθεί λύση στο όνομα με έναν γεωγραφικό προσδιορισμό, επειδή το πρόβλημα δεν είναι εσωτερικό αλλά διεθνές, δηλαδή, διμερές. Είναι θέσεις τις οποίες οι Έλληνες τις γνωρίζουν», είπε ο Μπιλιάλι.


(Στοιχεία από makfax.com.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr