Ο Ερντογάν προγραμματίζει συνάντηση Ράμα με Βούτσιτς στο Πρέσεβο




Φεβρουάριος 1, 2018. 17:09

Μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Βόσνιου ηγέτη και του προέδρου της Σερβίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει μια παρόμοια μεταξύ  του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και του Σέρβου προέδρου,  Αλεξαντάρ Βούτσιτς, γράφει η αλβανική Gazeta Tema.



Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, της Σερβίας και του Αλβανού πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να ενισχύσει τη συνεργασία στα Βαλκάνια.


Ο Ερντογάν ο οποίος είχε επισκεφθεί σχετικά πρόσφατα την Νόβι Παζάρ, όπου ξεκίνησε ένα επενδυτικό σχέδιο για να βοηθήσει τον (μοσουλμανικό) πληθυσμό, έτσι και στο Πρέσεβο αναμένεται να δώσει το μήνυμα της Άγκυρας για σταθεροποίηση των σχέσεων στα Βαλκάνια.


Πέρυσι, μετά την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, ο Τράμπ είχε ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να επιδιώξει τη χαλάρωση των σχέσεων στην περιοχή, προωθώντας τη συνεργασία ως μια ευκαιρία για τη μείωση των συγκρούσεων.


Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη,  όπου ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Βούτσιτς και τον Ιζετμπέγκοβιτς , έγινε μια προσπάθεια  για εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας και Βοσνίας, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος δεν παίζει το ρόλο του μεσολαβητή αλλά κυρίως του ενεργού παράγοντα προς την προώθηση του διαλόγου και της επικοινωνίας.

 
Στο Πρέσεβο, αναμένεται ότι τόσο ο Βούτσιτς όσο και ο Ράμα αλλά και ο Ερντογάν θα μιλήσουν για εντατικό διάλογο μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Πρόσφατα η αλβανική απαίτηση για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ του βορείου Κοσσυφοπεδίου  και της Κοιλάδας του Πρέσεβο έχει γίνει  αντικείμενο συζητήσεων των αλβανικών πολιτικών οντοτήτων στο Πρέσεβο.

 
«Ερντογάν, Ράμα και Βούτσιτς, σύντομα συνάντηση στο Πρέσεβο. Τι μαγειρεύεται για την περιοχή;», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα


(Στοιχεία από gazetatema.net)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr