Sitel: «Η Ελληνική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών υποστηρίζει λύση του ονόματος με αλλαγή του Συντάγματος»




Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Φεβρουάριος 16, 2018. 21:42


Η Ελληνική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών αναφερόμενη στις συνομιλίες για το όνομα μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, επισημαίνει ότι η πιθανή συμφωνία θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών θέτοντας όμως προϋπόθεση συνταγματικών αλλαγών, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα και συνεχίζει: 


Σε ανακοίνωση που δημοσίευσαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η Ακαδημία αντί της προσωρινής αναφοράς FYROM χρησιμοποιεί τη φράση «το κράτος των Σκοπίων» για τη χώρα μας, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων.


Στην ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας τονίζεται ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία εκ μέρους του κράτους των Σκοπίων  θα πρέπει να είναι  η τροποποίηση του Συντάγματος, αφήνοντας τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις (βιβλία, χάρτες, μνημεία Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ) και την οικειοποίηση της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας. Ο τόπος εγκατάστασης ενός έθνους δεν καθορίζει την ταυτότητά του. Η συνέχιση του άλυτου ζητήματος δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», αναφέρουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και σημειώνεται ότι η αντίδραση αυτή, της  Ελληνικής Ακαδημία είναι  μία από τις ελάχιστες και σπάνιες περιπτώσεις που κρατά στάση σε ένα θέμα.


(Στοιχεία από sitel.com.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr