Στο Ισραήλ, οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις των τελευταίων 15 ετών




Μάρτιος 8, 2018. 19:29


Αυτό το έτος, οι παραδοσιακές κοινές ασκήσεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία «Juniper Cobra», που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, πραγματοποιούνται σε μια σχεδόν άνευ προηγουμένου κλίμακα.



Περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε αυτές. Αντί των συνηθισμένων πέντε ημερών, οι ασκήσεις θα διαρκέσουν διπλάσιες ημέρες.



Οι ασκήσεις «Juniper Cobra», κατά τις οποίες εκπονούνται σενάρια άμυνας κατά των πυραυλικών επιθέσεων, διεξάγονται στο Ισραήλ από το 2003.


Το 2003 έγιναν πριν από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν συμμετάσχει στην άσκηση πάνω από 1000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων και συνήθως 700 Αμερικανοί στρατιώτες.


Φέτος, οι κοινές ασκήσεις άρχισαν στις 27 Φεβρουαρίου και τώρα έρχονται στο τέλος τους.
Για τη συμμετοχή στην κοινή άσκηση μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ μια εξαιρετικά μεγάλη ομάδα αμερικανικών στρατευμάτων που εδρεύει στην Ευρώπη, υπό την ηγεσία του επικεφαλής της Γερμανικής Ομάδας Δυνάμεων, στρατηγού Ρίτσαρντ Κλάρκ.


Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων αναπτύχθηκαν όλα τα στρώματα της ισραηλινής αντιπυραυλικής άμυνας που δημιουργήθηκε με την ενεργή βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.


Εξετάζονται πιθανά σενάρια μελλοντικών πολέμων, σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ θα υποστεί μαζικές επιθέσεις από διάφορες κατευθύνσεις.


Σχολιάζοντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ο στρατηγός Κλαρκ ανέφερε  την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, όπως αναφέρει το «Χαντασότ 2» (Κανάλι 2).


Υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ των στρατών των δύο χωρών και την ετοιμότητα για «τυχόν σενάρια», ο στρατός  αποφεύγει συγκεκριμένες λεπτομέρειες που θα μπορούσαν  να προκαλέσουν αύξηση της έντονης έντασης στην περιοχή.


(Στοιχεία από news.israelinfo.co.il)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr