“Ο Ερντογάν πρόκειται να σκοτώσει τους Κούρδους στο Ιράκ”



Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Μάρτιος 14, 2018. 20:10


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε την απόφαση του να καταστρέψει τον κουρδικό σχηματισμό στο βόρειο Ιράκ, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες. Οι απόψεις του δημοσιεύθηκαν στο Ρόιτερ την Τετάρτη 14 Μαρτίου, όπως σημειώνει η Lenta.ru.



«Παρακολουθούμε την εμφάνιση φωλιών τρομοκρατίας στο βόρειο τμήμα της χώρας (Ιράκ) Σύντομα, θα προβούμε σε ένα σκληρό πλήγμα πάνω τους», είπε μιλώντας σε συνέδριο στη τουρκική πρωτεύουσα.


Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ιράκ ετοιμάζονται να διεξάγουν κοινή στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιράκ που θα διεξαχθούν τον Μάιο.


Η τουρκική πολεμική Αεροπορία, ήδη,  προβαίνει σε τακτικές αεροπορικές επιδρομές στους τόπους διαμονής των Κούρδων στα σύνορα με την Τουρκία στο Ιράκ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου.


Το φθινόπωρο του 2016, εντάθηκε η πολιτική σύγκρουση μεταξύ της Βαγδάτης και της Άγκυρας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε ότι η Τουρκία κινδυνεύει να προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο και συνεχίζει να αναπτύσσει τα στρατεύματα του σε ξένο έδαφος.


Το τουρκικό στρατιωτικό σώμα, σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράκ, βρισκόταν στη χώρα από το 2014. Οι Τούρκοι εκπαίδευαν τις ιρακινές πολιτοφυλακές.


Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2015, η Άγκυρα αύξησε την ομαδοποίησή της χωρίς συμφωνία με τη Βαγδάτη. Οι ιρακινές αρχές θεωρούν αυτές τις ενέργειες ως παραβίαση της κυριαρχίας.


Από τις 20 Ιανουαρίου, η Τουρκία διεξάγει επιχείρηση στη συριακή Αφρίν «Κλάδος Ελαίας», ενάντια στο σχηματισμό Κούρδων. Η Άγκυρα αναφέρεται σε τρομοκράτες εκπροσώπους του κουρδικού κόμματος «Δημοκρατική Ένωση» (PYD) και των ένοπλων  δυνάμεων αυτοάμυνας (YPG).


(Στοιχεία από lenta.ru)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr