Σκόπια: Οι πολίτες που διαμαρτύρονται έστειλαν επιστολή στον Ιβάνοφ


Μάρτιος 14, 2018. 22:50

Σκόπια.


Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το Κοινοβούλιο για να εκφράσουν την οργή τους στην έγκριση του νόμου για τη χρήση των γλωσσών, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ. Του ζητούν να μην υπογράψει το νόμο.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τηλεόρασης ‘Sitel’:


«Καλούν τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της παράνομης και αντισυνταγματικής απόφασης του νόμου για τις γλώσσες που καταστρέφει την συνταγματική τάξη και τον ενιαίο χαρακτήρα του «μακεδονικού» κράτους».

Ο νόμος τέθηκε σε ψηφοφορία χωρίς συζήτηση στις 36.000 τροπολογίες που υποβλήθηκαν από το VMRO-DPMNE, βάσει των ενδείξεων του προέδρου της χώρας, ο οποίος άσκησε βέτο στο νόμο λόγω της σύγκρουσης του με το Σύνταγμα.


Προς το παρόν δεν υπάρχει, καμία αντίδραση από το γραφείο του προέδρου Ιβάνοφ, όσον αφορά τα αιτήματα που υποβλήθηκαν, σημειώνει το δημοσίευμα.


( Στοιχεία από sitel.com.mk)



Άλλο δημοσίευμα, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου των Σκοπίων, που έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου από το κοινοβούλιο. Το δημοσίευμα αυτό δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν από άλλες πηγές.


Έχει ως εξής: 


Ο πρόεδρος των Σκοπίων,. Γκιόργκε Ιβάνοφ, σε δήλωσή του είπε ότι δεν θα υπογράψει το νόμο που ψηφίστηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο για τη χρήση των γλωσσών.


«Δεν θα το επιτρέψω ως πρόεδρος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Δεν θα υπογράψω έναν νόμο που έχει υιοθετηθεί με αυτόν τον τρόπο. Ένας νόμος που κακοποίησε την ευρωπαϊκή σημαία, ένας νόμος για τον οποίο δεν υπήρξε συζήτηση για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν  κατόπιν των ενδείξεων μου. Έναν νόμο που δεν πέρασε από όλες τις διαδικασίες, ένα  νόμο που είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει συγκεκριμένες εγγυήσεις.


Το Σύνταγμα και η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπουν να υπογράψω  εάν διάταγμα με τέτοιο νόμο», είπε ο Ιβάνοφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.


(Στοιχεία από infomax.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr