Οι Αλβανοί Σκοπίων επικρίνουν την κυβέρνηση για την νέα ονομασία της εθνικής οδού «Φιλίας»



https://www.youtube.com/watch?v=sRQxkjmodZg


Μάρτιος 4, 2018. 16:17

Ο αυτοκινητόδρομος του Διαδρόμου 10, από προχθές μετονομάσθηκε ως «Prijatelstvo» ή «Friendship». Στις πινακίδες, η επιγραφή της οδού είναι γραμμένη μόνο στα σλαβικά και στα αγγλικά.
Αυτό προκάλεσε συζήτηση στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης για την απουσία της αλβανικής γλώσσας στην πινακίδα της εθνικής οδού.


Ο επικεφαλής της επιχείρησης «Δρόμοι του Κράτους», ο Ζόραν Κιτάροφ σε σχετική ερώτηση αλβανών δημοσιογράφων ανέφερε ότι η επιχείρησή του εφαρμόζει κυβερνητικές αποφάσεις, οπότε όταν ληφθεί απόφαση σχετικά με την εφαρμογή της αλβανικής γλώσσας στις πινακίδες, αυτό θα πραγματοποιηθεί.


«Εμείς είμαστε μια δημόσια επιχείρηση που λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο. Όταν λαμβάνουμε κυβερνητικές αποφάσεις τις υλοποιούμε. Όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να προστεθεί η αλβανική γλώσσα, τότε το σύνολο των πινακίδων να αφαιρεθεί», είπε ο Ζόραν Κιτάνοφ.


Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χαζμπί Λίκα, σε συνέντευξή του στην TV21 είπε ότι οι πινακίδες δεν μπορούν να είναι στα αλβανικά, γιατί δεν έχει εφαρμοσθεί πλήρως ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών.


«Είμαστε στη διαδικασία υιοθέτησης αυτού του νόμου. Ελπίζω να περάσει αυτός ο νόμος στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα συσταθεί οργανισμός που προβλέπεται από το νόμο για την εφαρμογή του, και εάν οι εθνικοί διάδρομοι είναι μέρος του νόμου,  θα τεθούν και στα αλβανικά», είπε ο Λίκα.


(Στοιχεία από tv21.tv)
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr