Το Πατριαρχείο Μόσχας κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι ‘ξέχασε’ τη συμβολή της Ρωσίας στην ανεξαρτησίας της




«Πατριαρχείο Μόσχας : Προσπαθούν να διαγράψουν τη συνεισφορά της Ρωσίας»


Μάρτιος 5, 2018. 21:33


Η ιστορική μνήμη της μεγάλης και καθοριστικής συμβολής των Ρώσων στρατιωτών στην απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την Οθωμανική Κυριαρχία προστατεύεται από τους λαούς, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να διαγραφεί.



Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου,  Νικολάι Μπαλασόφ, σύμφωνα με το Ria Novosti.


Σε συνέντευξη Τύπου στο Πατριαρχείο Μόσχας, που αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη στη Βουλγαρία με την ευκαιρία της 140ης επετείου της Ανεξαρτησίας, τόνισε:
«Θέλω να πω δύο πράγματα: Πρώτον, αυτή η μνήμη κρατιέται από τους λαούς και δεύτερον, καταβάλλονται προσπάθειες για να την καταστήσου θολή, αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε ο Μπαλασόφ. 


Χθες, λίγο πριν φύγει από το αεροδρόμιο της Σόφιας, ο Κύριλλος είπε ότι αισθάνθηκε πικραμένος λέγοντας ότι « η επίσημη ρητορική των εκπροσώπων της βουλγαρικής πολιτείας  βάζει στο ίδιο επίπεδο τη Ρωσία με τον ρόλο που έχει παίξει στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία».


Σύμφωνα με τα λόγια του «καμία πολιτική δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια ψευδή ιστορική ερμηνεία».


Σήμερα ο Μπαλασόφ, είπε ότι ενώ η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σημαντική για τη διατήρηση της μνήμης του ρόλου της Ρωσίας στην Ανεξαρτησία της Βουλγαρίας, αναφέρεται πάντα στο Ρώσο ηγεμόνα Αλέξανδρο τον Β΄ .


Η πικρία του Μπαλασόφ ήταν ότι η βουλγαρική εκκλησία λησμόνησε τη συνεισφορά της ρωσικής εκκλησίας και των Ρώσων αυτοκρατόρων στη δημιουργία της σύγχρονης Βουλγαρίας. 


(Στοιχεία από dnes.dir.bg)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr