Πρόεδρος Βουλγαρίας: Δεν έχουμε ρωσοφοβία, εμείς δώσαμε το σλαβικό αλφάβητο στη Ρωσία




Μάρτιος 11, 2018. 20:58


Η Βουλγαρία έδωσε το σλαβικό αλφάβητο στη Ρωσία. Η Ευρωφιλία δεν σημαίνει Ρωσοφοβία, αυτό διατύπωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ,  σε συνέντευξή του  στη ρωσική κρατική τηλεόραση «Ρωσία 24».


Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στις 3 Μαρτίου  και δεν είχε ακόμη γίνουν οι δηλώσεις  του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου, ότι η Βουλγαρία ξέχασε πως η Ρωσία την έκανε ανεξάρτητη, πριν από 140 χρόνια με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.


Ο Βούλγαρος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προσπάθειες της Βουλγαρίας κατά την τελευταία δεκαετία,  αμφισβήτησης των ιστορικών γεγονότων τα οποία έγιναν πριν από 140 χρόνια,  που οδήγησαν  στην ανεξαρτησία της Βουλγαρίας από την Ρωσία.

 Τόνισε όμως την ευγνωμοσύνη του βουλγαρικού λαού προς το ρωσικό λαό που τον απελευθέρωσε από τους Οθωμανούς, και επεσήμανε ότι η Βουλγαρία έχει δημιουργήσει μνημεία για τους χιλιάδες πεσόντες Ρώσους στρατιώτες και στους δρόμους της Σόφιας υπάρχουν τα ονόματα των Ρώσων στρατηγών της απελευθέρωσης.


 «Υπήρξαν πολλές προσπάθειες για την αναθεώρηση της ιστορίας, ακόμη και κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά το αναμφισβήτο γεγονός σε αυτήν την ιστορία  και το πιο σημαντικό για εμάς είναι η απελευθέρωση της Βουλγαρίας που έδωσε περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας» είπε ο πρόεδρος στον γνωστό ρώσο δημοσιογράφο –πρώην διευθυντή του Tass,  Μιχαήλ Γκούζμαν του «Ρωσία 24».


Ο Ρούμεν υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία είναι αυτή που έδωσε το αλφάβητο στους σλαβικούς λαούς και μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας ότι η ‘ευρωφιλία’ της χώρας του δεν σημαίνει αναγκαστικά ‘ρωσοφοβία’.


(Στοιχεία από dnes.dir.bg)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr