Σκόπια: Κοτζιάς και Ντιμίτροφ ευθυγράμμισαν τις θέσεις τους πριν τη συνάντηση με τον Νίμιτς


«Το πρόβλημα έχει λυθεί»
 




Ο τίτλος από το δημοσίευμα


Μάρτιος 24, 2018, 15:26


Ο συμβιβασμός και η δίκαιη λύση για το όνομα, που θα συνδέσει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, είναι το συμπέρασμα μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ  Σκοπίων και Ελλάδας, Νίκολα Ντιμίτροφ και Νίκου Κοτζιά.



Οι δύο υπουργοί χθες στα Σκόπια, έβαλαν τις θέσεις τους στο τραπέζι, μετά την ανταλλαγή των σχεδίων συμφωνιών για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Ντιμίτροφ σημείωσε ότι από την πλευρά του, η πρόταση για το όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό στα σλαβικά χωρίς μετάφραση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος, ενώ ο Κοτζιάς επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα δεν παραιτείται από την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.


Ο Έλληνας υπουργός είπε στο τέλος ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να λάβουν  ένα κείμενο το οποίο ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, θα μετατρέψει σε συμφωνία και θα την υποβάλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως επιβεβαίωση ότι το πρόβλημα έχει λυθεί.


Ο Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια, είχε συναντήσεις με την ηγεσία του κράτους των Σκοπίων, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, του ηγέτες του VMRO-DPMNE και DUI, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και Αλί Αχμέτι. 

Δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ενημερώσει για τις προτάσεις που παρουσίασε στην ελληνική πλευρά.


(Στοιχεία από 24vesti.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr