Σκόπια: Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγορεί τον πρόεδρο Ιβάνοφ για παραβίαση συντάγματος



Μάρτιος 16, 2018. 20:04


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ ότι παραβιάζει το Σύνταγμα με την απόφασή του να μην υπογράψει το νόμο για τις γλώσσες.


Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια πράξη δειλίας και πρόσθεσε ότι ο νόμος δεν συντάχθηκε κρυφά και ότι υπήρξε συζήτηση για αυτόν εδώ και εννέα μήνες.



"Ας αφήσουμε τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών και να δούμε το σήμερα. 
Λυπάμαι που ο πρόεδρος του κράτους αποφάσισε να μη σεβασθεί, κυριολεκτικά, το Σύνταγμα και για δεύτερη φορά δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει τον νόμο. Αυτό δεν είναι καλό, είναι μια καταφανής παραβίαση του Συντάγματος της «Μακεδονίας» και φυσικά οι θεσμοί δεν έχουν το δικαίωμα να επιτρέψου κάτι τέτοιο.   
Αλλά, συγχρόνως,  για μένα αυτό δηλώνει δειλία, για να μην μπορεί να ισχύσει ο νόμος, διότι εάν το επιτρέψουμε αυτό θα συνειδητοποιήσουμε τελικά  τη ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε στη Συμφωνία της Οχρίδας.
 Και ο καθένας μπορεί να δει ότι δεν υπάρχει καμιά ‘ατζέντα των Τιράνων’ στη χώρα μας και η «Μακεδονία» δεν είναι ένα κράτος  των Αλβανών ή δεν ξέρω ποιας άλλης μειονοτικής κοινότητας της χώρας», δήλωσε ο Ζάεφ.


Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ψηφίσθηκε ο νόμος, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της Συνέλευσης ενήργησε σύμφωνα με τον Κανονισμό και πρόσθεσε ότι υπάρχουν θεσμοί που μπορούν να πουν εάν ενήργησε σωστά ή όχι.

 Απηύθυνε έκκληση για την υπογραφή του νόμου και την υποβολή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς και στην Επιτροπή Προβληματισμού της Βενετίας.


(Στοιχεία από makfax.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr