Τίρανα: Σύλλογος Σκοπιανών Αλβανίας, ζητά την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»



Μάρτιος 25, 2018. 18:57

Ο σλαβικός σύλλογος «Ίλιντεν»,  που εδρεύει στα Τίρανα, εκπροσωπώντας τους Σκοπιανούς στην Αλβανία, ζήτησε επίσημα από τα Τίρανα να αναγνωρίσουν την FYROM με το συνταγματικό όνομα του κράτους.


Το αίτημα γίνεται από το σύλλογο αυτόν, που πρόσκειται στο VMRO-DPMNE  και με ιδεολογία όπως αυτήν του  πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων,  Νίκολα Γκρούεφσκι, εν μέσω εντατικών διαπραγματεύσεων για την εύρεση του νέου ονόματος της χώρας.



«Εκ μέρους όλων των (ψευδο)Μακεδόνων που ζουν στην Αλβανία, ζητάμε την αναγνώριση της χώρας μας με το συνταγματικό όνομά της», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκολα Γκουργκάι και η επιστολή αυτή εστάλη στο πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γκραμόζ Ρούτσι καθώς και σε ηγέτες των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Στην επιστολή αναφέρεται ότι «η Δημοκρατία της Αλβανίας, ως γειτονική και φιλική χώρα πρέπει να αναγνωρίσει την συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αντί της FYROM, όπως έχει αναγνωρίσει η Αλβανία το κράτος των Σκοπίων.


Ο Γκουργκάι αναφέρεται στο «γνωστό τροπάριο» ότι τα Σκόπια έχουν αναγνωρίσει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» 133 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και τριών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.


Η Αλβανία είναι από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, αλλά με την ονομασία FYROM.


(Στοιχεία από tv21.tv)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr