Πρέσβης Ρωσίας: «Λανθασμένη η κίνηση της Αλβανίας με την απέλαση Ρώσων διπλωματών»



«Ρώσος πρέσβης: Η Αλβανία έκανε διπλό λάθος με την απέλαση Ρώσων διπλωματών, βλάπτονται οι σχέσεις μας»

Μάρτιος 27, 2018. 22:00

Τίρανα.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αλβανία, Αλεξάντερ Καρπούσιν, δήλωσε ότι σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική, το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε ονόματα Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε να απελάσει από τη χώρα.


Σύμφωνα με τον Καρπούσιν, μια τέτοια ενέργεια είναι ανεπίτρεπτη και η πρεσβεία αναμένει εξηγήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με αυτήν την κίνηση.



«Πρέπει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη της μαζικής απέλασης Ρώσων διπλωματών δεν ήταν υποχρεωτική σε καμία χώρα, ακόμη και για την Αλβανία. Το αν υποστηρίζουμε ή όχι αυτήν την απόφαση είναι κατά πρώτο λόγο ένας δείκτης της αντικειμενικής προσέγγισης και της ορθής κρίσης μιας ή άλλης χώρας, αλλά και της πραγματικής κυριαρχίας αυτών των χωρών.


Όπως γνωρίζετε, στις 20 Μαρτίου, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση στην οποία, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, κατηγόρησε τη Ρωσία για μια «χημική επίθεση» που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Καθώς η αλβανική πλευρά απελαύνει τώρα δύο διπλωμάτες, έρχεται σε αντίθεση με την αποδεκτή διεθνή πρακτική καθώς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους. 

Αυτό είναι απαράδεκτο και δημιουργεί  έντονη αγανάκτηση. Ελπίζουμε να ακούσουμε μια επίσημη εξήγηση από το ΥΠΕΞ σχετικά με αυτήν την κίνηση», δήλωσε ο Αλεξάντερ Καρπούσιν στο News24.


Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, η Αλβανία επέλεξε να είναι μέρος των χωρών που δεν χρειάζονται κανένα στοιχείο για να κατηγορήσουν τη Ρωσία. Λέει ότι αυτή η στάση θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.


«Υπάρχουν, λοιπόν, δύο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις:  ορισμένες χώρες δεν χρειάζονται κανένα στοιχείο για να κατηγορήσουν τη Ρωσία, ενώ άλλοι θεωρούν απαράδεκτο να ενεργήσουν χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Η Αλβανία ανήκει στην πρώτη ομάδα και αυτή είναι η επιλογή της. 

Δυστυχώς, πιστεύω ότι θα βλάψει τις διμερείς μας σχέσεις και θα επιβραδύνει τις επιδόσεις τους στο μέλλον», ανέφερε ο Καρπούσιν.



(Στοιχεία από lapsi.al)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr