Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Σκόπια - Απειλές Αλβανών: Νόμος για την αλβανική γλώσσα ή Ομοσπονδία!Το δημοσίευμα θέτει το δίλλημα 'αλβανική γλώσσα ή ομοσπονδία' στο κράτος των Σκοπίων


Μάρτιος 8, 2018. 08:40

Το Κίνημα για την Ιλλυρίδα, σε δελτίο Τύπου, ζητά να μην σπαταλείται ο χρόνος και να ψηφισθεί ο νόμος για την χρήση της αλβανικής γλώσσας, ως ισότιμης της σλαβικής των Σκοπίων.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εάν το βασικό δικαίωμα των Αλβανών καταστρατηγηθεί, τότε η επιλογή της ομοσπονδιακής διαδικασίας είναι αναπόφευκτη.


«Στο πρόσφατο παρελθόν, οι Αλβανοί φοιτητές ήταν  διωκόμενοι, όπως και οι καθηγητές, οι διανοούμενοι παρά του ότι ήταν συνεπείς και μορφωμένοι πολίτες, όπως για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαζμπί Λίκα το 1988, που τον διωγμό τον έζησε στο πετσί του», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κράτος πρέπει να αναγεννηθεί στο κρίσιμο σημείο που διέρχεται, υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ των αλβανικών κομμάτων και πρέπει να πείσουν τους εαυτούς τους να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις,  να αλλάξουν την πολιτική πορεία τους και να επικεντρωθούν στην επιλογή της ομοσπονδιοποίησης της χώρας.


«Η παράβλεψη της βούλησης των Αλβανών, η ελαχιστοποίηση του αλβανικού παράγοντα ως βασικού στοιχείου της δημογραφικής σύνθεσης της χώρας, είναι οι λόγοι για την επιβεβαίωση του επιχειρήματος και την ανάγκη για ομοσπονδιοποίηση.

»Η ομοσπονδία δεν αποκλείεται από τους νομικούς κανόνες του ΟΗΕ, και αυτή είναι η νόμιμη βούληση των Αλβανών. Ο δημοκρατικός κόσμος σέβεται τη βούληση των λαών που ασκούν ειρηνικά τα δικαιώματά τους. Το Κίνημα Ιλλυρίδα θα αφιερωθεί στην πραγματοποίηση αυτής της επιλογής», αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρυτικού συμβουλίου του κινήματος.


(Στοιχεία από think24.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr