Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

Τουρκία: Καμία ισχύ ο νόμος που δείχνει τα Ίμια ως ελληνικά
Μάρτιος 31, 2018. 19:27
  
Καμιά ισχύ δεν έχει για τη Άγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο νόμος που η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα σχετικά με το πρόγραμμα Natura 2000, που δείχνει τα Ίμια ως ελληνικά.

To τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την ΕΕ «να μην γίνεται εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών προγραμμάτων από την Ελλάδα».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Ίμια» προσθέτοντας ότι δεν θα δεχθούν κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρόσφατα υιοθέτησε το νόμο 4519 που αφορά στο πρόγραμμα “Natura 2000” και περιλαμβάνει 446 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.

Παρόλο που αναφέρει ότι στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν προβάλλει καμία ένσταση όσον αφορά στους γενικούς σκοπούς και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως του Natura 2000, του Corine Bird Directive κλπ, ωστόσο, αναφέρει ότι «είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται αυτά τα προγράμματα για θέματα που αφορούν στο Αιγαίο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και αυτή τη φορά μέσω της εθνικής νομοθεσίας της το πρόγραμμα Natura 2000 της ΕΕ».

Σύμφωνα με το ίδιο η Ελλάδα μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα Natura 2000 τις βραχονησίδες των Ιμίων, όπως επίσης και κάποια άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, των οποίων το καθεστώς κυριαρχίας δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

«Επισήμως ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1998 για τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα μέσω του Natura 2000 και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ. Εξηγήσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα με ανακοίνωση του Υπουργείου μας στις 29 Απριλίου 1998 αλλά και με δηλώσεις του τότε Τούρκου Πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου 1998. Και στη συνέχεια, προβήκαμε σε αρκετές ανακοινώσεις, τοσο ρητώς όσο και γραπτώς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να καλέσουμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική», προστίθεται.

«Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνεται εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών προγραμμάτων από την Ελλάδα», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «με αυτή την ευκαιρία θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Ίμια».

Επιπλέον, σημειώνεται, «δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται».

«Και τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος υπ. αριθμόν 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ στις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο”, αναφέρεται.


Πηγή: philenews/KYΠΕ
--