Γουές Μίτσελ στα Σκόπια: Μόνιμη λύση στο όνομα θα είναι μόνο μια κοινή λύση




Μάρτιος 13, 2018. 17:20

Σκόπια. 
 
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Γουές Μίτσελ ((Aaron Wess Mitchell), επανέλαβε σήμερα τη στήριξη των ΗΠΑ  για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι  η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα Σκόπια και την Ελλάδα στις προσπάθειές τους να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα. Μόνιμη λύση θα είναι μόνο  η κοινή λύση. Νομίζω ότι τα Σκόπια έχουν κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός, όπως και η Ελλάδα. Είμαστε ευχαριστημένοι από την πρόοδο που έχει σημειωθεί και νομίζω  ότι υπάρχει μια εξαιρετική ευκαιρία», δήλωσε ο Μίτσελ στην κοινή συνέντευξη Τύπυ με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση στα Σκόπια.


Όσον αφορά την επικειμένη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επανέλαβε ότι τα Σκόπια έχουν την ευκαιρία να βρουν μια λύση στη διαφορά που θα ανοίξει την πορεία τους προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά επανέλαβε ότι η πρόσκληση δεν έχει σχέση με ακριβή ημερομηνία ή ένα γεγονός.


«Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επισημάνουμε την πρόοδο και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών,  ώστε τα Σκόπια να γίνουν μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ. Αυτή είναι δέσμευσή μας για πολλά χρόνια και δεν συνδέεται με μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή ένα γεγονός», είπε ο Μίτσελ προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των Σκοποίων και τόνισε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή.


Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον θα επέμβει άμεσα στις διαπραγματεύσεις του ονόματος, ο Μίτσελ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποστηρικτής της διαδικασίας, αλλά ότι οι δύο χώρες πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους.


Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ για την αντιμετώπιση της διαφωνίας του ονόματος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η διαδικασία εισήλθε στην τελική φάση και επιβεβαίωσε τη σαφή ετοιμότητα της κυβέρνησής του για έναν πραγματικό διάλογο.


Στη συνάντηση με τον Ζάεφ και τον Μίτσελ παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκολα Ντιμίτροφ και Ραντμίλα Σεκερίνσκα.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, θα μεταβεί σήμερα στο Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς. Αύριο έχει προγραμματισθεί συνομιλία με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτις και την πρωθυπουργό Άνα Μπρανάβιτς καθώς και ηγέτες της αντιπολίτευσης. Κατόπιν θα συνεχίσει την βαλκανική περιοδεία του στην Αθήνα και τη Λευκωσία.



 (Στοιχεία από sitel.com.mk, .mkd.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr