Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια: Δεν υπάρχει απειλή εάν ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ


"Πώς μπορούμε σε αυτήν την περίπτωση να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες της ‘Μακεδονίας’ να ενταχθεί  στο ΝΑΤΟ και να γίνει βάση αυτής της στρατιωτικής Συμμαχίας;», ρώτησε ο Ρώσος πρέσβης.

Μάρτιος 29, 2018. 19:15

Σκόπια.

Ο Ρώσος πρέσβης Όλεγκ Στσέρμπακ δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει απειλή (από τη Ρωσία) εάν η χώρα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».


Η διευκρίνιση έγινε  μετά τη δήλωση, την περασμένη εβδομάδα, του αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, ότι εάν τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, θα επηρεασθούν οι διμερείς σχέσεις και η σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση του Γκρούσκο με τον πρέσβη των Σκοπίων Γκότσε Καραγιάνοφ, ήταν για την περαιτέρω επιτυχή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και συζητήθηκα πολλές πτυχές του εμπορίου, της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας και των επενδύσεων.


«Η ανησυχία μας εκφράσθηκε σχετικά με τα σχέδια ένταξης της ‘Μακεδονίας’ στο ΝΑΤΟ και σημειώθηκαν οι αρνητικές συνέπειες από την αυτήν την εκδοχή για την περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις», είπε ο Στσέρμπακ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει κάνει επανειλημμένα την ίδια δήλωση.


Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι προσπάθειες να ερμηνευθούν οι ανησυχίες της Ρωσίας ως απειλή για κράτος των Σκοπίων, «είναι προπαγανδιστικά και ψευδείς ειδήσεις».

«Το ΝΑΤΟ είναι το μόνο στρατιωτικό και πολιτικό μπλοκ που κρύβεται πίσω από την ευρωατλαντική αλληλεγγύη. Το ΝΑΤΟ είναι  υπεύθυνο για την έναρξη πολλών επιθετικών πολέμων στους οποίους πέθαναν εκατομμύρια άνθρωποι.


Στο στρατιωτικοί δόγμα του, η Ρωσική Ομοσπονδία κηρύχθηκε αντίπαλος του. Πώς μπορούμε σε αυτήν την περίπτωση να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες της ‘Μακεδονίας’ να ενταχθεί  στο ΝΑΤΟ και να γίνει βάση αυτής της στρατιωτικής Συμμαχίας;», ρώτησε ο Ρώσος πρέσβης.


Ο Στσέρμπακ επεσήμανε επίσης ότι τα Σκόπια είναι ένα κυρίαρχο κράτος και ως εκ τούτου έχει πλήρως το δικαίωμα να ενταχθεί σε οποιαδήποτε διεθνή δομή.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δεν θα της προσφέρει ευημερία και δεν θα ενισχύσει την εδαφική της ακεραιότητα.


«Ο εναέριος χώρος της χώρας εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ποιος στις σημερινές συνθήκες θα μπορούσε να επιτεθεί στη ‘Μακεδονία’, το ίδιο το ΝΑΤΟ ή ίσως οι …εξωγήινοι; ρώτησε ο Ρώσος πρέσβης.


(Στοιχεία από sitel.com.mk)


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr