Διαπραγματεύσεις Τούρκων και Αμερικανών με επίκεντρο το Αφρίν




 Μάρτιος 9, 2018. 21:41

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ,Χέθερ Νάουερτ,  δήλωσε την Πέμπτη ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητηθούν πολλά θέματα  καθώς και της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφρίν, το Feto και το Ιράκ…



«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της συνάντησης αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Τουρκίας,  για να συζητήσουν ό, τι είχε συμφωνηθεί όταν ο Γραμματέας Ρέξ Τίλερσον είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Κωνσταντινούπολη,  πριν από λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Νάουερτ στους δημοσιογράφους στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που αναφέρεται  στην  πρώτη, μεταξύ των τριών τεχνικών επιτροπών, μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, που δημιουργήθηκαν για την επίλυση ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τουρκία ο Γραμματέας του Στέιτ, Ρέξ Τίλερσον στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, συμφώνησε να δημιουργηθούν  τρεις μηχανισμοί μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, με σκοπό να συμβάλλουν στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τη Συρία,  την οργάνωση Γκιουλέν (Feto) και το Ιράκ.


«Αυτή είναι μια εισαγωγική συνάντηση από όπου μπορούμε να αρχίσουμε να ελπίζουμε ότι θα επεξεργασθούμε ορισμένα από αυτά τα  θέματα», πρόσθεσε η Νάουερτ.


« Όπως όλοι γνωρίζεται», συνέχισε, «έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε κάποια πρόοδο σε αυτό το επίπεδο σήμερα.


Ερωτηθείσα εάν η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα για να σταματήσει την επιχείρηση στο Αφρίν, η εκπρόσωπος του υπουργείου  Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα ήταν έκπληξη εάν αυτό το θέμα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συνομιλιών.



 (Στοιχεία από trt.net.tr)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr