Ο Πολωνός πρόεδρος ζήτησε συγνώμη από τους Εβραίους





Φωτό από το BBC

Μάρτιος 8, 2018. 19:09 

Στο πλαίσιο της  μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης μεταξύ της Βαρσοβίας και της Ιερουσαλήμ, λόγω της νέας πολωνικής νομοθεσίας για το Ολοκαύτωμα, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα , θεώρησε απαραίτητο να εκδώσει μια επίσημη απολογία στους εκπροσώπους του εβραϊκού λαού, γράφει το ισραηλινό δημοσίευμα.


Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι- συνεχίζει- ο Πολωνός ηγέτης δεν ζήτησε συγνώμη για τον σκανδαλώδη νόμο που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών κρατών του κόσμου, αλλά για τη δίωξη των Εβραίων στην Πολωνία το 1968.


Επιπλέον, ο Ντούντα δεν ξέχασε να αναφέρει ότι «η σύγχρονη, ελεύθερη και ανεξάρτητη Πολωνία» δεν είναι υπεύθυνη και συνεπώς δεν μπορούσε να ζητήσει συγνώμη για τα γεγονότα που αναφέρθηκαν.


Η δίωξη του 1968 οδήγησε στην απέλαση από την Πολωνία περίπου δεκατριών χιλιάδων Εβραίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, διάσημοι επιστήμονες.



(Στοιχεία από isra.com, bbc.com )
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr