Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Ο νόμος για τις γλώσσες θα εγκριθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας
«Ζάεφ: ο νόμος για τις γλώσσες θα εγκριθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας- η προσφορά του Μίτσκοσκι απορρίφθηκε»

Μάρτιος 12, 2018. 19:29

Σκόπια.

«Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών θα εγκριθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας», ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.Το χρονοδιάγραμμα του Ζάεφ συμπτίπτει απόλυτα με την προθεσμία της μιας εβδομάδας που έδωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι και επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του DUI ότι οι τροποποιήσεις που κατέθεσε (πάνω από τριάντα χιλιάδες) αντί να θέσουν τροχοπέδη στην ψήφιση του νόμου, τελικά, θα καταλήξουν στον κάδο των απορριμμάτων.


Η θέση αυτή του πρωθυπουργού  έρχεται μία ημέρα μετά την πρόταση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι εάν η κυβέρνηση απορρίψει το νόμο για τις γλώσσες θα  τύχει της υποστήριξης του VMRO-DPMNE, δηλαδή θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν.


Ο Ζάεφ απέρριψε την προσφορά της αντιπολίτευσης με το επιχείρημα ότι παρόμοια υπόσχεση είχε δώσει και ο πρώην πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι.


Το αλβανικό κόμμα DUI κατηγόρησε τον Μίτσκοσκι ότι με τις προτάσεις του προσπαθεί να δημιουργήσει εθνικές εντάσεις, προσθέτοντας ότι μια κυβέρνηση από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα – SDSM και το VMRO-DPMNE θα ήταν πολύ επικίνδυνη κίνηση για την συνύπαρξη (Σλάβων και Αλβανών) στη χώρα.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Οσμάνι, δήλωσε ότι φοβάται ότι το VMRO-DPMNE δεν θα υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις που απαιτούν πλειοψηφία των δύο τρίτων στη βουλή, εάν υιοθετηθεί ο νόμος για τις γλώσσες.


Το VMRO-DPMNE δεν θέλησε να σχολιάσει τους φόβους του Οσμάνι. Και για άλλη μια φορά επανέλαβε τη θέση τους «ο νόμος για τις γλώσσες πρέπει να αποσυρθεί».


Ο διεθνής παράγοντας, αντέδρασε επίσης σε αυτήν τη νομική λύση. Αρκετοί πρέσβεις ζήτησαν από την κυβέρνηση να αφιερωθεί στις μεταρρυθμίσεις που είναι σημαντικές για την προσέγγιση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας  ότι ο νόμος για τις γλώσσες  δεν αποτελεί βάση των μεταρρυθμίσεων.(Στοιχεία από sitel.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr